Voeding met veel zink

Zink is heel belangrijk voor de algemene gezondheid

Mensen die genoeg voedingsproducten eten met zink zullen in het algemeen een sterker afweersysteem hebben aangemaakt dan mensen die minder zink in hun dagelijks dieet hebben.

Maar niet alleen voor het afweersysteem is zink zeer belangrijk. Ook voor het hormonale gebeuren in het mannelijk lichaam is het mineraal van groot belang. Zink voeding eten is dus zeker aangeraden.

Zink helpt onder andere mee in het aanmaken van testosteron en zaadcellen in de teelballen.

En bij elke zaadlozing wordt zo’n 11 mg aan zink weggeschoten. Weten dat de dagelijkse behoefte voor een normaal persoon rond de 10 a 15 mg per dag bevat. Is dat bij elke zaadlozing wel een enorm grote hoeveelheid die het lichaam verlaat (+- 10 mg).

Daarom zullen bij een tekort problemen ontstaan met de kwaliteit van het sperma en/of erectie problemen en lager libido als resultaat hebben. Zink verhoogt libido en testosteron bij mannen en bij vrouwen.

Lees hier meer over de relatie met het libido

Zink als een anti-stress mineraal

Zink is ook meteen het beste mineraal om de aromatase af te remmen. Weinig mensen zijn daarvan op de hoogte. Maar de aromatase is een proces waarbij testosteron verloren gaat. Dit testosteron wordt omgezet in oestrogeen. En komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor.
Wanneer dit proces zich te vaak voordoet krijgen we een verkeerde balans tussen de vrouwelijke en mannelijke hormonen. En dat zorgt dan voor problemen met het libido. Maar kan evenwel voor erectieproblemen bij mannen leiden. De vorming van mannenborsten stimuleren. Overgewicht aanwakkeren en leiden tot depressie.
Bij vrouwen zien we vooral dat de vorming van cellulitis hierdoor versneld wordt. Overgewicht komt ook vaker voor. Verlaagd libido en uiteindelijk is de kans op depressie ook een stuk hoger.
De aromatase wordt in gang gezet wanneer we teveel onder stress staan. Iedereen heeft stress, maar wanneer we langdurig onder stress staan, wordt dit chronisch en zal er teveel cortisol aangemaakt worden. Wat de aromatase gaat stimuleren. Voeding met zink kan dit proces voor een groot stuk onder controle houden.

Voeding met veel zink

Oesters

oesters zinkvoeding

Dat oesters goed zijn voor het libido van zowel vrouw als man en voor de mannelijke potentie is al lang geweten.

Oesters bevatten per 100 gram maar liefst 84 mg. Geen enkel ander voedingsmiddel doet beter op vlak van het mineraal.

Wil je hogere inname van het mineraal en zou je liever geen supplementen ervoor innemen dan is het aangeraden om toch wekelijks eens oesters te eten.

De beste zink voeding is daarom zeker de oester! Al kan je onmogelijk elke dag oesters gaan eten. Het is ook zo dat we het mineraal elke dag opnieuw moeten innemen. Omdat we dit niet kunnen opslaan in het lichaam.

Wanneer we dus één dag oesters eten, dan zullen we het overschot van de zink voeding toch gaan uit plassen of via andere manieren uit ons lichaam drijven.

[bctt tweet=”#oesters hebben het hoogste zinkgehalte!” username=”alcohbata1″]

Kaas

kaas zink voeding

Kaas is ook een zeer goede bron. In zo’n 100 gram kaas zit 4 mg. De dagelijkse dosis is 10 tot 15 mg. Dus met 100 gram kaas ben je al bijna halfweg.

Je kiest dan beter voor de light variant want volle kaas is rijk aan verzadigde vetzuren die dan weer andere problemen kunnen teweegbrengen op termijn.

Rundvlees

Rundvlees bevat 2.8 mg per 100 gram. Rundvlees is één van de enige vleessoorten waar zoveel verschillende mineralen in aanwezig zijn. Ze zijn niet alleen goed om het zinkgehalte op te hogen. Ze bevatten enorm veel ijzer, calcium, fosfor en ook eiwitten.

Eieren

Een ei bevat 0.65 mg. Met daarnaast ook nog omega vetzuren is het ei zeker noodzakelijk om in het dagelijkse dieet in te brengen. Los van de verschillende meningen van onderzoekers blijft het ei een enorm goede bron van mineralen, vetten en eiwitten.

Plantaardige bronnen

De plantaardige bronnen zijn minder geschikt. Dit omdat het lichaam niet alle zink zal opnemen die uit plantaardige voedingsproducten gehaald worden. Toch zijn er een aantal plantaardige voedingsproducten die een hoog gehalte bevatten.

En die op hun beurt ook nog eens supergezond zijn. Er wordt dan wel minder van het mineraal opgenomen in het lichaam. Dus kan je ongeveer 1/3 rekenen. Wanneer de hoeveelheid 9 mg bedraagt, kan je ervan uitgaan dat 3 mg wordt opgenomen.

Zaden

lijnzaad

Vooral Lijnzaad (8 mg per 100 gram), pompoenzaad (6.5 mg per 100 gram), zonnebloempitten (6.4 mg per 100 gram), sesamzaad (5.5 mg per 100 gram).

Zijn zeer goede bronnen van zink. Daarnaast bevatten ze bijna alle belangrijkste voedingsstoffen die de mens nodig heeft. Zoals duurzame koolhydraten, onverzadigde gezonde vetzuren en enorm veel proteïnen of eiwitten.

Noten

noten

Vooral pindanoten en amandelen bevatten relatief veel zink en zijn net als de zaden rijk aan vele andere belangrijke voedingsstoffen zoals belangrijke koolhydraten, gezonde vetten en hoog aan proteïnen of eiwitten.

Noten en zaden kunnen worden gezien als complete voedingsbronnen. Dit komt doordat ze alle belangrijke macro-ingrediënten bevatten. En dit op zijn gezondste wijze. Ze bevatten belangrijke trage koolhydraten.

Die gaan de bloedsuikerwaarden niet drastisch doen stijgen. Ze zullen ook langzaam hun energie afgeven. De spijsvertering zal worden verbeterd doordat er een hoog aantal vezels in verwerkt zijn. En de onverzadigde vetzuren zullen helpen de cholesterol op peil te houden.

We kunnen stellen dat de gezondste noten en zaden lijnzaden, chiazaden en walnoten zijn. Die hebben een gunstige omega 3 omega 6 ratio. Dat doet ons profiteren van de vele voordelen van omega 3.

Andere gezonde noten en zaden zijn pompoenpitten en pinda’s.

Besluit

Het is dus belangrijk om voldoende zink voeding te halen uit dierlijke producten. Omdat de hoeveelheid meestal een stuk hoger ligt. Maar ook omdat de opname van het mineraal in ons lichaam een stuk hoger ligt.

Mensen die dus vegetarisch leven, of een veganistisch dieet volgen kunnen hier vaak problemen door ondervinden. Zeker wanneer ze niet op de hoogte zijn dat we niet de volledige hoeveelheid kunnen opnemen in ons lichaam.

[bctt tweet=”#vegetariërs en #veganisten hebben vaker zinktekort” username=”alcohbata1″]

Vegetariërs en veganisten worden automatisch aangeraden een supplement te gebruiken. Niet zo zeer omdat er geen zink voeding bestaat uit plantaardige producten. Maar wel omdat de hoeveelheid een stuk lager ligt. En ook de opname moeizamer gebeurt.