Wat zijn de Voordelen van Visolie Capsules?

Wat zijn de Voordelen van Visolie Capsules?

vette vis Visolie is een benaming waar meestal mee wordt bedoeld de omega 3 vetzuren. Dit zijn dan de EPA en DHA vetzuren ofwel Eicosapentaeenzuur en Docosahexaeenzuur. Deze twee belangrijke vetzuren uit de omega 3 familie vinden we hoofdzakelijk terug in vis en in dierlijke producten. Hoewel algen ook een deel DHA en EPA bevatten. Heel veel mensen gaan visolie capsules gebruiken om de werking van de hersenen te verbeteren.

Of om de werking van het hart te verbeteren. Deze twee voordelen van visolie capsules zijn wellicht de meest bekende. Maar toch zijn er heel wat meer, elke dag echter komen nieuwe onderzoeken aan het licht die aantonen hoe belangrijk visolie capsules zijn voor onze gezondheid.

Dit zijn de vetten die we als vegetariër en veganist heel moeilijk kunnen halen. Er zijn voldoende bronnen van plantaardige omega 3 vetten. Maar die bevatten dan louter de ALA vetten ofwel Alfalinoleenzuur. Dit wordt in het lichaam voor een klein deel omgezet in DHA en EPA. Dit is echter onvoldoende om adequate hoeveelheden DHA en EPA in het lichaam te hebben.

Om die reden kan dus visolie capsules gebruikt worden. Er bestaan ook vegan capsules. Die bevatten dan algenolie of andere olieën van oceaanplanten die door de kleine vissen of grote (walvissen) wordt gegeten.

De vele voordelen van visolie capsules in het kort

 • Verlaagt de triglyceriden
 • Beschermt tegen depressie
 • Helpt ernstige depressie bestrijden
 • Verbetert de bloedsomloop
 • Vermindert symptomen van ADHD
 • Stimuleert het geheugen
 • Beschermt tegen ontstekingen
 • Regelt de bloeddruk (bloeddruk verlagend)
 • Bescherming tegen kanker
 • Verlaagd risico op hartziekten
 • Verlaagd risico op beroerte

De belangrijkste reden om visolie capsules te gebruiken

visolie tabletten Naast het feit dat omega 3 en dus visolie capsules heel wat voordelen te bieden hebben voor de gezondheid, is er één belangrijke reden waarom iedereen visolie capsules zou moeten gebruiken.

Deze reden is de verhouding tussen omega 3 en omega 6 terug positief maken. Een voorbeeldverhouding bedraagt 1 op 1. Dat wilt zeggen voor 1 hoeveelheid omega 3 hebben we eenzelfde hoeveelheid omega 6.

In het Westers dieet is dat totaal niet het geval. Een ratio verhouding van 1 op 4 is nog steeds gunstig echter. Maar de meeste mensen hebben een verhouding van 1 op 10 tot 1 op 25. In het nadeel van omega 3.

Dat komt doordat ons dieet stukken meer omega 6 bevat dan omega 3.

Welke voeding bevat meer omega 3 dan omega 6?

De enige bronnen die meer omega 3 bevatten dan omega 6 zijn :

 • Lijnzaad
 • Chiazaad
 • Vette vis

Mensen die dit nooit in hun dieet gebruiken hebben dus een probleem. En hebben een zeer negatieve verhouding. Omega 3 werkt ontstekingsremmend. Terwijl omega 6 net ontstekingen helpt ontstaan. Let wel, we hebben ze allebei nodig. Maar om van de voordelen van visolie capsules te profiteren hebben we de juiste verhouding nodig. En die is 1 op 1 tot 1 op 4.

Wanneer we deze verhouding halen dan kunnen we genieten van alle voordelen van visolie capsules.

Waarom is de verhouding omega 3 en 6 belangrijk?

Men stelde vast dat bij onderzoeken met een groep Eskimo’s die hoofdzakelijk vis eten en dus omega-3 rijke voeding eten, overgewicht en hartziekten bijna niet voorkomen. Eskimo’s hebben een 1 op 1 verhouding. Daaruit besluit men dus dat de verhouding tussen de vetzuren van groot belang is om van de voordelen van visolie te kunnen genieten. (1)

Op naar de voordelen van visolie

Beschermt de huid tegen de zon

Voldoende visolie gebruiken biedt bescherming tegen de straling van de zon. Men kon aantonen dat na 3 maanden de kans op verbranden van de huid door de zon een stuk kleiner wordt. (2)

Lupus Erythematosus

Lupus Erythematosus is een huidaandoening die een bepaalde soort uitslag weergeeft op het gezicht. De letterlijke vertaling is rode wolf. En komt eigenlijk van de rode uitslag op het gezicht die gelijkt op de witte tekening op het gezicht van de wolf. Er bestaan verschillende soorten Lupus.

Visolie capsules wordt onderzocht om te helpen in de behandeling tegen deze aandoening. Men kon onder meer vaststellen dat na 8 maanden de symptomen van de aandoening volledig verdwenen wanneer visolie capsules gebruikt werden met DHA en EPA. (3)

ADHD

Men kon aantonen dat door het gebruik van visolie capsules de meeste symptomen van ADHD konden onderdrukt worden bij kinderen. Zo zag men onder andere een daling van hyperactiviteit bij kinderen. Men stelde ook vast dat aandachtsstoornissen en impulsiviteit verminderd werden door het gebruik van EPA en DHA visolie capsules.

Andere onderzoeken konden een verbetering aantonen van het geheugen bij kinderen met ernstige tot gematigde ADHD.

Het is echter vooral EPA die voor de gunstige resultaten helpt zorgen. Al zijn er een aantal onderzoeken die enkel met DHA zijn uitgevoerd en die toonden ook gunstige resultaten op vlak van gedrag. (4) (5)

Kanker

Pancreaskanker

Onderzoeken met muizen die een tumor hadden in de pancreas heeft gunstige resultaten getoond wanneer zij een dieet kregen toegediend die voor 5% bestond uit EPA en DHA vetzuren. Men kon vaststellen dat de visolie capsules in staat waren om de tumor met 70% te verkleinen.  De muizen kregen ook vitamine E toegediend. (6)

Huidkanker

Men kon vaststellen dat er een verminderd risico op huidkanker ontstaat wanneer visolie capsules gebruikt worden die de verhouding tussen de verschillende omega vetzuren terug gunstig maken. Een negatieve verhouding verhoogt net het risico op huidkanker. (7)

Verbetert de nierfunctie

Visolie capsules gebruiken zorgt voor een betere werking van de nieren bij mensen met diabetes of bij mensen die een groter risico lopen om uiteindelijk diabetes te ontwikkelen. De verklaring daarvoor is de ontstekingsremmende werking van de omega 3 vetzuren. (8)

Goed voor de ogen

Visolie capsules hebben een gunstig resultaat op de werking van de ogen. Hier zijn het vooral de DHA vetzuren die daartoe in staat zijn. Ze zullen de retina beschermen en ook de veroudering van de ogen tegengaan. Hier zijn ook bij patiënten met diabetes hele gunstige resultaten geboekt. Het effect is echter ook vastgesteld bij mensen die niet leden aan diabetes. (9)

Zwangerschap

Visolie capsules gebruiken tijdens de zwangerschap kan een aantal voordelen bieden bij het ontwikkelen van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Hierbij werd ook duidelijk dat DHA vetten afkomstig uit visolie een stuk beter geschikt zijn dan de ALA vetzuren die afkomstig zijn uit plantaardige voedingsmiddelen met omega 3.

Goed voor de baby bij borstvoeding

De voordelen van visolie capsules bij moeders die borstvoeding komen vooral door de DHA component. In de eerste 3 maanden van de baby zijn leven zijn hoge hoeveelheden DHA nodig. Die vinden zich van nature in babyvoeding maar komen ook voor in de moedermelk. Al hangt dat wel af van het dieet van de moeder natuurlijk. Wanneer de moeder louter omega 3 haalt uit ALA vetzuren vooral afkomstig uit plantaardige voedingsmiddelen, dan kan er onvoldoende DHA worden aangemaakt om door te geven via de moedermelk bij het geven van borstvoeding. (10)

Het gebruik van visolie capsules zal hierbij helpen om te zorgen voor voldoende DHA vetzuren en op die manier door te geven aan de baby via de borstvoeding. Hetzelfde effect kan bekomen worden door twee keer per week vette vis te eten. (11)

Vruchtbaarheid verbeteren

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van visolie capsules ervoor kan zorgen dat mensen langer vruchtbaar blijven. Ook wordt de vruchtbaarheid in het algemeen verbeterd. (12)

Sneller spiermassa opbouwen

Visolie capsules kon de ontstekingen gevolgd door krachttraining doen afnemen. Ook was het in staat om de ontstekingen sneller te helpen herstellen. Daaruit kunnen we dus besluiten dat we sneller spiermassa kunnen opbouwen. Al zullen de effecten echter bescheiden zijn.

Afvallen met visolie capsules

Men kon een daling opmerken van het vetpercentage bij mensen die zowel overgewicht hadden en mensen die een normaal gewicht hadden. Al zijn deze effecten vooral op te merken bij mensen die gezonde voeding eten en ook extra bewegen. Visolie capsules op zich gebruiken en nog steeds dezelfde gewoontes erop nahouden zal dus weinig effect hebben.

We kunnen wel voordeel doen bij het gebruik van visolie capsules wanneer we ook een gezond dieet volgen met minder calorieën en af en toe gaan bewegen. (13)

Visolie kan helpen bij mensen met metabolisch syndroom en anderen die te maken hebben met een traag metabolisme als gevolg van ontstekingen.

Lager risico op diabetes

Men kon vaststellen dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Dit zou het risico op diabetes sterk doen afnemen.  (14)

Ook de bloedsuikerwaarden gaan beter in balans blijven en gaan minder de neiging vertonen om te gaan schommelen. Dat verlaagt ook de kans om heel veel zin te krijgen in snelle suikers.

Men kon ook vaststellen dat de bloedsuiker minder snel gaat stijgen wanneer voedingsmiddelen met een hoge glycemische index worden gebruikt. De combinatie van de visolie capsules zou er dus voor zorgen dat de glucose minder snel kan worden opgenomen door het bloed. Daardoor moet er ook minder insuline worden vrijgegeven en daalt het risico op insulineresistentie.

Bescherming tegen hartziekten

Hier komen we bij de grootste voordelen van visolie capsules. De daling op de kans om hartziekten te ontwikkelen. Dit werkt op heel wat verschillende vlakken.

Visolie zal de triglyceriden verlagen. Dat zal op zich al de kans op hartziekten doen afnemen. Dit geldt zowel voor DHA en EPA vetzuren. Hoewel EPA hier een licht voordeel heeft en iets beter zal presteren dan DHA, toch zijn ze allebei in staat om gunstige effecten te komen wanneer ze afzonderlijk werden getest.

Bij een gunstige verhouding tussen omega 3 en 6 is er een daling van maar liefst 75% op de kans om een hartaanval te krijgen.

Om cholesterol te verlagen is visolie gunstig wanneer die afhankelijk is van de hoge triglyceriden. Mensen met hoge triglyceriden kunnen vaak een hoog LDL cholesterol hebben. Dit zal dan ook verlaagd worden. Wanneer dit niet het geval is zijn visolie capsules niet geschikt om te gebruiken tegen een hoog cholesterol.

Ook zal de bloedverdunnende werking van visolie capsules ervoor gaan zorgen dat de bloeddruk onder controle wordt gehouden. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartziekten. Door de bloeddruk gematigd te houden verlagen we dus dat risico.

Goed voor ouderen

Men kon geen gunstige resultaten ontdekken bij ouderen die leden aan dementie of alzheimer. Wel kon men gunstige effecten bekomen bij ouderen waarbij de hersenen nog steeds in goeie gezondheid waren. Die konden een verbetering van het cognitief geheugen opmerken.

Bescherming tegen beroerte

DHA vetzuren zijn in staat om bescherming te bieden tegen beroerte. Men kon vaststellen in een onderzoek bij muizen dat het risico met 45% ging dalen op een beroerte. Ook zag men dat EPA vetten de bloedvloei naar de hersenen in balans kon helpen brengen. Visolie capsules kan dus bescherming bieden tegen beroerte. (15)

Bloedsomloop verbeteren

Visolie kan de bloedvloei verbeteren naar de hersenen. Men zag een duidelijke verbetering bij mensen die bijna geen vis eten. Mensen die regelmatig vis eten hebben dus al die verbetering.

Stress verlagen

Visolie capsules hebben aangetoond stress te verlagen. Dit heeft men zowel kunnen aantonen bij dieren en bij mensen. De werkzame vetten hier zijn de DHA vetzuren. Deze zullen ervoor zorgen dat de stresshormonen worden verlaagd. Men zag een daling van 30% in noradrenaline. DHA kan zelfs enorm stressvolle situaties volledig onder controle houden en de toegenomen stress in balans brengen. (16)

Bipolaire stoornis en depressie

EPA heeft gunstige resultaten kunnen aantonen bij mensen die te kampen hebben met ernstige depressies. Hoewel ironisch genoeg bij mensen met een milde depressie geen verbetering kon worden aangetoond. (17)

Goed voor het geheugen

Er is een duidelijke verbetering opgemerkt in het geheugen bij mensen die visolie capsules gebruiken. Hoewel sommige studies geen enkel effect konden aantonen.

Dit is te verklaren doordat de gunstige resultaten voor de hersenen bij mensen alleen gaan voorkomen bij mensen die weinig DHA vetzuren hebben in het lichaam.

Mensen die dus weinig vis eten zullen heel wat voordeel doen door visolie capsules te gebruiken op gebied van leren en onthouden. Ook de mogelijkheid om zich te concentreren en de aandacht ergens op te vestigen verbetert bij het gebruik van visolie. (18)

Agressie verminderen

Men kon aantonen dat visolie capsules in staat was om agressie te verlagen. Agressie die optreedt als gevolg van stress komt meestal voort uit een tekort aan DHA vetzuren in de hersenen. Voor deze effecten zijn echter hoge dosissen nodig van 1.5 gram DHA.  (19)

Conclusie

Deze voordelen van visolie capsules zijn van toepassing bij mensen met een gunstige verhouding omega 3 en 6 die tussen de 1 op 1 en 1 op 4 ligt. Verhoudingen hoger dan dat zullen een omgekeerd effect hebben en zullen in het voordeel van omega 6 net ontstekingen in de hand werken en de risico’s op hartziekten en andere problemen verhogen.

Dat is dan ook de grootste reden waarom zoveel mensen in het Westen te kampen hebben met een hoge bloeddruk, overgewicht en hartziekten. Omdat ze een te hoge verhouding hebben in het voordeel van omega 6. En daardoor van de voordelen van visolie capsules niet kunnen genieten. Visolie tabletten zorgen ervoor dat de verhouding terug positief kan worden.