Wat kunnen we doen tegen teveel oestrogeen?

Last van teveel oestrogeen?

De werking van oestrogeen

Oestrogenen, het geslachtshormoon van de vrouw heeft op talrijke manieren invloed op de goede gezondheid van de vrouw. Het houdt de vruchtbaarheid in stand en het helpt ook om ontstekingen te voorkomen. Teveel oestrogeen kan echter voor problemen zorgen.

Maar wanneer de balans van de aanwezige hormonen verstoord is zal dat uiteindelijk tot (ernstige) klachten leiden. Wanneer er teveel oestrogeen in het lichaam aanwezig is, met name in vergelijking met het progesterongehalte zal dat hoogstwaarschijnlijk resulteren in een verhoogde vet-opslag.

Vooral in de billen maar ook in de benen komt dat heel vaak voor. In het slechtste geval zal het uiteindelijk leiden tot oestrogeen gerelateerde ziekten zoals borst- of baarmoederhalskanker. Dat kan één of meerdere oorzaken hebben. Veelal is het een combinatie van meerdere oorzaken samen die zorgen voor een totale dominantie van oestrogeen in het vrouwelijk lichaam.

Aanmaak van oestrogeen

oestrogeen

Het vrouwelijk hormoon oestrogeen wordt aangemaakt in de eierstokken. Het kan ook worden geproduceerd in de vetcellen.

Dit proces wordt heel sterk beinvloed door genetische aanleg en door je eigen leeftijd. Wat ook een mogelijke oorzaak kan zijn is dat er teveel testosteron wordt omgezet naar het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Dit proces heet men aromatase. Aromatase kan in de hand gewerkt worden door verschillende factoren maar vaak is stress of een verkeerd voedingspatroon de oorzaak.

Alcohol en roken zorgen voor een toename van dit proces. Wanneer er zich veel vetcellen bevinden in het lichaam zal er dus logisch gezien meer testosteron worden omgezet naar oestrogeen en zal het proces van de aromatase ook verhoogd worden. Er zal dus meer en meer vet worden opgeslagen.

Dit leidt uiteindelijk tot een vicieuze cirkel met alle problemen die dan ontstaan zoals overdreven celulitis op de benen en billen.

Zich wapenen tegen teveel oestrogeen

Het beste wat je kan doen tegen dit soort problemen is vooral niet roken en niet overdrijven met alcohol. Stress trachten te vermijden.

Dit kan door geregeld aan sport te doen. Wekelijks een paar uurtjes actief bewegen zal al een enorm verschil teweeg brengen. Ook kan je veel veranderen met het aanpassen van enkele voedingsgewoontes.

Vooral onder de vegetariërs zijn er een aantal die grote hoeveelheden soja inbrengen in hun dagelijkse dieet.

Soja bevat een hoog aantal aan fyto-oestrogenen die uiteindelijk de werking van oestrogeen kunnen versterken.

Voeding om de geslachtshormonen in balans te brengen

Dim oestrogeen

Opteer beter voor een dagelijkse portie van indolen-rijke groenten zoals broccoli of bloemkool of andere soorten groente uit de kruisbloemfamilie.

Deze indolen worden door de maag omgezet naar een bepaalde stof “di-indolylmethaan” (DIM). Dat deze stof zeer gunstig werkt als bescherming tegen kanker is al langer geweten.

Ook zorgt het voor het terugbrengen van een goede balans tussen de verschillende hormonen in het lichaam en zal het zeker helpen in de strijd tegen teveel oestrogeen in het lichaam. Dit geldt zowel voor vrouwen alsook voor mannen.

Die hetzelfde probleem kunnen krijgen als vrouwen als ze ouder worden. Bij mannen kan dit leiden tot borstvorming, impotentie, verlies van libido … DIM rijke groenten zijn zeker aan te raden bij de beide seksen. We kunnen ook een supplement met DIM gebruiken.

Zink

oesters zink

Zink is een belangrijk mineraal. Het zal er onder meer voor zorgen dat onze wonden sneller genezen en dat we een sterker immuunsysteem kunnen krijgen. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat het mineraal ook een sterke invloed heeft op onze hormonen.

Zo is zink van groot belang bij de aanmaak van testosteron, sperma en zal het de gevolgen van stress helpen bestrijden. Zink is één van de meest krachtige voedingsstoffen die de aromatase gaan afremmen.

De aromatase is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Dan denken we meteen, dit is alleen voor mannen van belang. Maar niets is minder waar. De hoeveelheid testosteron is van groot belang voor vrouwen om het oestrogeen in balans te houden.

Wanneer we onder stress staan of wanneer we te weinig bewegen, overgewicht hebben, een hoge bloedsuiker hebben, alcohol drinken of drugs gebruiken. Dan kan de aromatase ook verhoogd worden. Dit heeft zeer ongunstige effecten op het lichaam bij zowel mannen als bij vrouwen.

Voor mannen zien we meteen een daling van het testosteron. We zien dat overgewicht heel snel gaat opduiken en dat we zelfs last kunnen krijgen van mannenborsten. Het libido en de potentie gaan er ook aanzienlijk op achteruit en de spierkracht en spiermassa neemt af.

Voor vrouwen zien we soortgelijke effecten wanneer de aromatase te hoog wordt. De vrouwelijke hormonen gaan domineren. Wat de kans op overgewicht enorm doet stijgen. Cellulitis ontstaat rond de heupen en in de billen. Vrouwen voelen zich minder goed en zijn sneller vatbaar voor depressie. Ook het seksleven zal er zwaar onder lijden.

Het eten van zinkvoeding is dus van groot belang om dit probleem te helpen vermijden. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld meer zeevruchten te eten. Zeevruchten zoals oesters zijn de beste bronnen van zink. Ze leveren meer dan 500% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan zink.

bonen zink

Andere uitstekende voorbeelden zijn rundvlees, kip, kaas en peulvruchten. Ook enkele noten en zaden bevatten relatief gezonde hoeveelheden van het mineraal. We kunnen ook een supplement gebruiken.

Maca

maca

Maca zal op verschillende manieren helpen om teveel oestrogeen aan te pakken. Teveel oestrogeen kan ontstaan door een verkeerde voedingskeuze, door stress of ontstaan naarmate we ouder worden. Dat zijn drie verschillende vlakken waar maca verandering in kan brengen.

Eerst en vooral bevat de plant belangrijke voedingsstoffen die zullen helpen om het teveel oestrogeen te elimineren. Maca poeder bevat zink, ijzer, vitamine C, B en behoort tot de kruisbloemige groenten die DIM aanmaken in het spijsverteringsstelsel.

Maca heeft een balancerende werking op de hormonen en het libido. Wanneer we te maken hebben met teveel oestrogeen, dan zal het slechte oestrogeen gemetaboliseerd worden door de lever. Wanneer we te maken hebben met een gebrek. Dan zal de aanmaak net gestimuleerd worden.

Dit heeft een gunstige werking voor vrouwen tijdens de menstruatie en de menopauze. Ook vrouwen die last hebben van PMS of onvruchtbaarheid kunnen hierdoor profiteren. Verder zien we zowel bij mannen als bij vrouwen een stijging van het libido.

Maca poeder wordt bijna altijd gebruikt via een supplement.

Vitamine C

Vitamine C heeft een stressverlagend effect. Wanneer we teveel cortisol aanmaken kunnen we automatisch te maken krijgen met teveel oestrogeen. Vitamine C zal dat cortisol blokkeren en daardoor ook het oestrogeen helpen verlagen.

We dienen daarvoor echter relatief hoge dosissen te gebruiken omdat cortisol de hoeveelheid vitamine C gaat uitputten. Om die reden is het via de voeding moeilijk om dat effectief te kunnen doen.

Daarvoor gebruiken we beter een supplement. Bij het gebruiken van een supplement is het belangrijk dat we kiezen voor een natuurlijk supplement. Synthetische vitamine C kan nierproblemen veroorzaken.