Lijst Met Voedingsmiddelen Die Het Meest Kalium Bevatten

Een van de grootste problemen met het traditionele westerse dieet? Teveel zout en te weinig kalium. Studies tonen aan dat wanneer men meer voeding met kalium gaat eten, en minder zout, de kans op een beroerte met 21% gedaald is. Het zou ook de kansen op een hartziekte verkleinen. Kalium, een mineraal dat werkt door de bloedvaten te beschermen van oxidatie. Het helpt ook het dichtslibben van de bloedvaten voorkomen.

Volwassenen moeten proberen om 4.700 mg per dag te krijgen. Dat gebeurt het best via gezonde voeding. Want teveel kan gevaarlijk zijn. Dat gebeurt echter meestal door supplementen. Toch staan we er niet altijd bij stil om een adequate hoeveelheid in te nemen. 4.700 mg is een grote hoeveelheid. Toch heeft kalium een belangrijke rol in het lichaam. Zo is het onder meer deels verantwoordelijk voor het regelen van ons hartritme. Hartproblemen kunnen dan ook vaak worden toegeschreven aan ongezonde voeding.

In dit artikel gaan de belangrijkste voorbeelden van kaliumvoeding beschrijven. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat we dagelijks de aanbevolen dosis halen.

1. Zoete aardappelen

zoete aardappelen

Zoete aardappelen en niet bananen zijn het hoogst aan kalium. Zij staan dan ook op nummer één in de lijst met kaliumvoeding.

1 Zoete aardappel is goed voor 690 mg en slechts 131 calorieën. Plus dat zoete aardappelen nog eens een heleboel vezels bevatten, betacaroteen en energierijke koolhydraten.

Of ze nu gebakken, gekookt, gefrituurd, gegrild of gepureerd zijn…

Zoete aardappelen zijn één van de gezondste en meest lekkere voedingsmiddelen die je kan eten.

2. Tomatensaus

tomatensaus

Verse tomaten zijn goed, maar tomatenpuree en tomatenpasta zijn nog een betere bron van kalium. 1 Kwart kopje tomatenpasta is goed voor 665 mg van dit vitale mineraal. Terwijl een half kopje tomatenpuree goed is voor 549 mg. Tomatensap zelf komt neer op 400 mg.

Dus als je graag kookt met tomaten en je wilt meer voeding met kalium in je dieet krijgen, zorg dan dat je meer spaghettisaus maakt. We kunnen natuurlijk ook lasagna of tomatensoep maken. We hoeven ons zeker niet te beperken tot enkel bolognaise. Er zijn duizenden recepten te vinden met tomaten. Toch wel een belangrijk voorbeeld van kaliumvoeding.

3. Bieten groen

bieten groen

Heb je ooit al eens bieten gekocht en het groen van de biet in de vuilbak gedeponeerd?

Tijd om te veranderen. Wanneer het groen van de biet is gekookt verdienen ze zeker een plaats op de tafel.

Ze zijn echter een beetje bitter van smaak, maar bevatten 644 mg per half kopje.

Ze zijn rijk aan antioxidanten en een zeer goede bron van het mineraal. Gekookt of vers.

4. Bonen

bonen

Bonen behoren ook tot de voeding met kalium.

Witte bonen staan hier op de eerste plaats, wanneer het komt op kalium.

Met een half kopje witte bonen kom je al aan 600 mg.

Maar kidneybonen, limabonen en erwten bevatten ook een degelijke hoeveelheid. Alle bonen zijn ook nog eens goed voor het hart en komen meermaals voor in lijsten met beste voedingsmiddelen.

Ze bevatten vezels en eiwitten en zijn belangrijk in ieders dieet.

5. Yoghurt

250 ml yoghurt bevat gemiddeld 579 mg. De light versies bevatten een klein beetje minder. Je kan ze eenvoudig mixen met ontbijtgranen in de morgen of ze gebruiken als vervanging van mayonaise op een sandwich en in salades. De meeste soorten yoghurt bevatten ook nog eens probiotica. Dat zijn natuurlijke bacteriën die helpen bij het verteringsproces.

6. Schelpen

schelpen kaliumvoeding

In blik of vers, 100 gram schelpen is goed voor 535 mg kalium. Ze hebben ook nog eens de grootste concentratie vitamine B12 van alle voedingsmiddelen.

Je kan ze gebruiken om een pasta te maken met zeevruchten. Door meer schelpen te gaan eten zullen we dus onze voeding met kalium verhogen, en meer vitamine B12 innemen.

7. Pruimen

Het sap van pruimen is een zeer goede bron om extra voeding met kalium in te nemen. Voor één kopje pruimensap ben je reeds goed voor bijna 700 mg. Een half kopje gestoofde pruimen zijn dan weer goed voor 400 mg.

Terwijl we reeds weten dat pruimen goed zijn voor de algemene gezondheid, weet je misschien nog niet dat pruimen de sterkte van de beenderen helpt ondersteunen. Een studie liet vrouwen 10 pruimen per dag eten en merkte op dat ze veel sterkere beenderen hadden dan diegene die geen pruimen gegeten hadden.

8. Wortelsap

wortelsap

De trend om van alle groenten een sapje of smoothie te maken, zorgt ervoor dat meer en meer mensen voeding met kalium gaan innemen via wortelsap.

1 Kopje wortelsap is goed voor 650 mg.

Echter bevatten ze naast kalium ook voedingsstoffen die heel positief zijn voor de ogen en het zicht.

9. Molasse

Op zoek naar een alternatief voor suiker of honing? 1 Soeplepel molasse (de donkere) bevat om en bij de 500 mg. Ook bevatten molasse, voldoende ijzer en calcium.

10. Vis

tonijn kalium

Vis zoals heilbot en tonijn bevatten per 100 gram zo’n 500 mg aan kalium. Maar kabeljauw zijn zeker ook een goede bron van kalium. Kalium is ook niet de enige reden om meer vis en zeevruchten toe te voegen aan je dagelijks dieet. Onderzoek heeft uitgewezen dat het regelmatig eten van vis, je leven kan verlengen. Dat is grotendeels te danken aan de gezonde vetten die vis bevatten. Een dieet met veel vis kan je risico op hartziekten met 35% doen dalen.

11. Sojabonen

Onbewerkte soja producten zijn een belangrijke bron van eiwitten en voorkomen ontstekingen in het lichaam. De bonus voor een half kopje gekookte sojabonen is 500 mg.

12. Winterpompoen

Winterpompoen zijn een droom voor mensen die willen afvallen. Met slechts 50 Kcal per portie, inclusief vitamine A en vezels, is winterpompoen een zeer goede bron van kalium. 448 mg per half kopje winterpompoen.

13. Bananen

bananen

Iedereen denkt onmiddellijk aan bananen wanneer het gaat om voeding met veel kalium. 1 gemiddelde banaan bevat meer dan 400 mg. Maar bananen zijn ook een uitstekende hongerstiller. Gezonde koolhydraten die helpen je metabolisme te versnellen. Ze staan niet alleen in de lijst met kaliumvoeding, ze bevatten ook belangrijke hoeveelheden vitamines B. Die zullen helpen om de spijsvertering te optimaliseren en onze haren gezond helpen houden.

14. Melk

Melk is een verrassende bron van kalium. Met 382 mg per kopje magere melk. Volle melk en halfvolle melk bevatten iets minder kalium. Wanneer je geen fan bent van melk probeer ze dan toe te voegen aan soep, smoothies of milkshakes. Andere zuivelproducten behoren ook tot de kaliumvoeding.

15. Sinaasappelsap

Een van de gezondste toevoegingen aan je ontbijttafel. één kopje sinaasappelsap is goed voor bijna 500 mg kalium. Sinaasappelsap, vooral de vers geperste variant is een zeer goede bron van calcium, foliumzuur en verschillende vitamines B.

Besluit

Kaliumvoeding is heel talrijk, toch hebben veel mensen te maken met een tekort. Dit komt grotendeels door het grote gehalte zout dat in veel mensen hun dieet verwerkt zit. Om die reden kunnen we een supplement gebruiken.