Wat Is Sjamanisme?

Sjamanisme is ‘s werelds oudste spiritueel gebruik. Het omvat een aantal praktische technieken die de mensen geholpen hebben om te overleven in alle continenten van de wereld.

Ondanks dat deze culturen geen contact hadden met elkaar beoefenden ze allemaal een bepaalde vorm van sjamanisme. Men gaat sjamanisme niet meteen zien als een soort religie omdat het geen dogma’s heeft of geen bijbel zoals wij christenen hebben.

sjamanisme in hut

Ze hebben ook geen leider zoals wij de paus hebben bijvoorbeeld. Sjamanisme ontstond uit oude stammen die wilden voldoen aan de noden van de mensen. Een oplossing wilden bieden voor talloze vragen waar ze geen direct antwoord op konden krijgen.

Sjamanisme heeft vooral dienst gedaan als een manier om gewonden en zieken te genezen. Om heilige ceremoniën te vervullen, te zingen en om te dansen. Op die manier konden de stammen zich artistiek opstellen.

Het kan ook worden gezien als de barrière tussen leven en dood. Door te communiceren met de geesten of spirits die hen dan inzicht en kennis konden geven. Kennis over planten bijvoorbeeld of over de dieren, over bepaalde elementen van het leven.

In Peru heeft deze kennis geleid tot het ontstaan van hele grote beschavingen die tot op de dag van vandaag standhouden. De mensen die daar aan het hoofd stonden waren allen zeer diep verbonden met het sjamanisme.

Hoewel de Spanjaarden enkele duizenden jaren terug en een honderd jaar terug de nazi’s, heel wat moeite gedaan hebben om deze cultuur van het sjamanisme te vernietigen. toch zijn ze tot op de dag van vandaag nog steeds te vinden in heel wat verschillende culturen over de hele wereld.

Het is dus nog steeds mogelijk om de techniek van het sjamanisme uit te voeren en daardoor fysieke, mentale en spirituele vooruitgang te boeken.

Eén van de eerste dingen die men leert als toekomstige sjamaan is om in harmonie te leven met de aarde en met alle levende wezens op de aarde.

Beroep doen op een praktiserende sjamaan heeft een groot aantal voordelen. Het kan bijvoorbeeld worden gedaan om medische assistentie te krijgen bij een onbekende of moeilijk te behandelen ziekte.