Tijdens Mediteren Wordt Bloeddruk Hoog? Hoe Komt Dat?

Tijdens Mediteren Wordt Bloeddruk Hoog? Hoe Komt Dat?

Wanneer tijdens mediteren de bloeddruk hoog wordt kan er vaak een ander probleem aan de basis liggen van de verhoogde bloeddruk. In de juiste omstandigheden zal meditatie net gaan helpen om de bloeddruk te doen dalen. Wanneer toch wordt gemerkt dat de bloeddruk stijgt zijn er een aantal zaken waar we kunnen op gaan letten.

In de meeste gevallen zal dit voorkomen bij mensen die nog maar pas zijn begonnen met het mediteren. Zij kunnen dan bijvoorbeeld de techniek niet goed onder de knie hebben. Een andere mogelijkheid is dat ze angstig worden, wanneer ze proberen om hun geest tot rust te brengen. Wat dan op zijn beurt zorgt voor het hoger worden van de bloeddruk.

Tijdens mediteren wordt bloeddruk hoog? De juiste techniek toepassen

Het is dus van groot belang dat we leren onze geest tot rust brengen. Dat kunnen we doen door abdominale ademhaling toe te passen.

In deze video wordt uitgelegd hoe we abdominaal kunnen ademhalen. Dit wordt ook wel de buikademhaling of diafragma ademhaling genoemd. Wanneer we dit op de juiste manier kunnen doen zijn we een stap dichter bij de juiste techniek om te mediteren.

Tijdens mediteren wordt bloeddruk hoog? Tips

Tip 1

Wanneer we dan deze ademhaling toepassen, kunnen we onze ademhaling gaan volgen. Om op die manier onze geest leeg te proberen te maken. We gaan dit doen door elke keer we inademen bijvoorbeeld “één” te gaan zeggen in onszelf.

Wanneer we dan uitademen zeggen we “twee” in onze gedachten. We volgen de adem wanneer die de neus binnenkomt, naar beneden tot in de buik. En dan terug naar boven tot die terug de neus verlaat.

Tip 2

En we gaan bij die adem de energie gaan visualiseren.

We geven de energie (adem) een bepaalde kleur. En volgen op die manier de kleur tot beneden in de buik. En dan terug naar boven.

Deze manier van mediteren zal vooral bij beginners helpen om hun geest tot rust te brengen. En niet angstig of zenuwachtig te worden.

Wanneer we angstig zijn kan tijdens het mediteren de bloeddruk hoog worden.

Tip 3

Een andere tip die we proberen is door te gaan mediteren net voor het slapengaan. Deze zelfde techniek toepassen, maar dan 30 minuten voor het slapengaan. Dan zijn we meestal meer tot rust gekomen omdat we moe zijn op het einde van de dag.

Tip 4

Wanneer we toch blijven merken dat de bloeddruk hoger wordt kunnen we enkele minuten voor het mediteren een kruidenthee drinken. Bijvoorbeeld met valeriaan of kamille. Of kunnen we voor het mediteren enkele Qi Gong of Yoga oefeningen doen.

Onderstaande oefening kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt alvorens te mediteren…

Qi gong oefening – De Boom Vasthouden

Deze oefening die bij de afbeelding hoort heet de boom vasthouden.

De oefening gaat als volgt…

We gaan rechtstaan en we gaan licht door de knieën buigen.

We houden onze rug recht.

We bewegen onze armen in een cirkelvormige beweging naar ons toe.

En gaan ons visualiseren dat we een boom omhelzen.

We zorgen dat al onze spieren ontspannen zijn.

Deze positie proberen we zolang mogelijk vast te houden.

Na enkele minuten zal een tinteling in de benen of armen ontstaan.

Hou zolang als mogelijk vast aan deze positie. Maar zorg dat het relatief comfortabel blijft.

De tinteling is normaal, een beetje pijn is goed. Maar wanneer die te veel wordt stop je de oefening.

Aangeraden tijd voor een beginner is 5 minuten. Voor een gevorderde dienen we deze positie 20 minuten vol te houden. Zonder ook maar iets te veranderen aan onze positie.

Na enkele minuten voelen we de Qi of Chi energie door ons lichaam vloeien.

Conclusie

Tijdens mediteren wordt bloeddruk hoog bij mensen die reeds onderliggende problemen hebben. Het is niet meteen een effect van de meditatie omdat die er net voor moet zorgen dat de bloeddruk lager wordt.

Heel vaak zijn angst en stress de aanstoker van dit probleem. Om te kunnen mediteren zonder de verhoogde bloeddruk kunnen we deze tips volgen. Probeer eerst de 3 tips die gegeven zijn. Als dat niet werkt zullen enkele Qi Gong oefeningen zeker voldoende zijn om op een rustige manier te gaan mediteren.

Qi Gong is namelijk speciaal ontwikkeld om de meditatie te verbeteren en werd vroeger altijd uitgevoerd alvorens aan de meditatie te beginnen.