meditatie voor beginners

Meditatie voor beginners : Inleiding

Meditatie voor beginners kan vaak nogal verwarrend zijn. Omdat mensen zich afvragen hoe ze moeten mediteren, hoe lang ze dat moeten doen en ook hoe vaak ze dat moeten doen. Ook vraagt men zich vaak af, Hoe moet je mediteren? Eigenlijk is dat heel simpel. Mediteren kan je verklaren in verschillende termen. Mediteren kan betekenen dat je geniet van de stilte, in stilte. Mediteren kan betekenen dat je de geest wilt kalmeren. Door te mediteren wil je de gedachten een beetje stil leggen. Andere mensen kunnen mediteren zien als een vorm om rustiger te worden. Nog andere mensen, dat is dan wel geen meditatie voor beginners, maar nog andere mensen gaan mediteren om een ruimere kennis te krijgen over het spirituele. Over het universum en met de hogere zelf.

Meditatie voor beginners : Het begin

We kunnen verschillende redenen hebben om te gaan mediteren. Je kan dus mediteren om rustiger te worden, je kan mediteren om je bloeddruk te doen dalen, je kan mediteren om beter te slapen. In al die gevallen zal het gaan over meditatie voor beginners. En als beginner kan je eigenlijk op elk moment starten met meditatie. Je hoeft er helemaal niks van te verwachten. Want het is dan ook geen wedstrijd tegen iemand anders, en nog minder een wedstrijd tegen jezelf.

Wat je doet is om een moment te nemen waar je alleen bent, je gaat even zitten op een stoel of je gaat in specifieke meditatiehouding zitten op de grond. Je houdt je duim en je wijsvinger samen, de rest van de vingers laat je vrij. En je probeert jezelf tot rust te brengen. Je ademt in via de neus en ademt uit via de neus.

Zeker bij meditatie voor beginners zal dat geen gemakkelijke opgave zijn. Je zal enorm veel verschillende gedachten krijgen die je bijna onmogelijk kan stoppen als beginner. Maar dit is de bedoeling van het uiteindelijk mediteren. Het is de bedoeling dat je na verloop van tijd tijdens de meditatie de gedachten kan stil leggen en kan genieten van de rust rondom jou en de rust binnen in jou. Mensen die mediteren met muziek kunnen hetzelfde effect bereiken. Ik gebruik bijna nooit geen muziek om te mediteren, maar het kan zeker een goed hulpmiddel zijn om je gedachten minder snel te laten afdwalen.

Meditatie voor beginners : Tips

Wat je dient te doen, of beter, wat kan helpen om niet snel in gedachten verzonken te raken is door op je ademhaling te letten. Je kan ofwel de energie (lucht) visualiseren wanneer die in je neus naar de buik gaat. En dan terug volgen naar boven. Een andere manier om je geest proberen te kalmeren is door de ademhalingen te tellen. Je kan dan één tel doen voor een inademing. En een tweede tel doen voor de uitademing. Je kan op die manier tellen tot 10 en dan terug beginnen bij 1. Je kan ook enkel 1 en 2 tellen en terug naar 1 wanneer je de volgende keer inademt. Een andere manier is door een bepaalde zin of een bepaald woord te herhalen. Zoals In, Uit. Je bent volledig vrij om dat te kiezen en je zal zien wat voor jou persoonlijk het beste resultaat geeft.

Het kan de ene keer beter gaan om je gedachten te kalmeren dan de andere keer. Stel dat je net een hele drukke dag voor de boeg hebt, en je begint in de morgen met meditatie, dan kan het soms moeilijk zijn om niet te gaan denken aan wat je gaat moeten doen deze zelfde dag. Op zulke momenten kan muziek misschien helpen om de aandacht niet te laten wegzakken in gedachten.

Naarmate je langer mediteert zal je merken dat je minder en minder moeite hebt om je geest te kalmeren en je gedachten stil te leggen. Na verloop van tijd heb je geen trucjes zoals op je ademhaling letten en woorden herhalen of muziek opleggen, niet meer nodig. Want het wordt makkelijker en makkelijker om te gaan genieten van je innerlijke rust. Dit zal zich eerst gaan manifesteren tijdens de meditatie. Later zal dat verder uitgebouwd worden gedurende de dag. Wanneer je niet mediteert zal je merken dat je gedachten minder snel op hol slaan zoals voordien. En dan kan je pas echt genieten van een vredevolle geest en zul je een groter geluk ervaren.

Meditatie voor beginners : Hoe lang mediteren?

Wanneer het gaat om meditatie voor beginners dan dien je eigenlijk geen rekening te houden met de tijd dat je mediteert. Het belangrijkste is dat je de gedachten kunt tot rust brengen voor een bepaalde periode. Is die periode 5 minuten dan is dat geen enkel probleem bij meditatie voor beginners. De meeste wetenschappelijke onderzoeken over meditatie zijn gedaan bij mensen die 20 tot 30 minuten mediteren. Maar wanneer je na 5 minuten merkt dat het voor jou niet meer mogelijk is om te blijven concentreren op je ademhaling en je de gedachten echt niet kan beheersen dan stop je beter en probeer je een volgende keer terug.

Probeer je zeker niet te pushen om langer te mediteren. Dat zal alleen maar meer stress op je hersenen leggen en zal je gedachten nog meer laten werken op je geest. Neem alles zoals het komt. En probeer elke dag 2 keer te mediteren, voor hoe lang je de aandacht op de ademhaling kan blijven houden. Wanneer je 20 tot 30 minuten lang kan mediteren zonder dat de gedachten teveel de meditatie gaan overheersen, dan kan je zeggen dat je geen beginner meer bent.

Meditatie voor beginners : Hoe veel mediteren?

De meeste mensen houden het bij twee keer per dag 20 tot 30 minuten mediteren. Dan vooral ‘s morgens en ‘s avonds.

Het voordeel van te mediteren wanneer je wakker wordt is omdat je de dag gelukkiger en vredevoller gaat kunnen starten

Het voordeel van te mediteren voor je gaat slapen is dat je alle stress van de dag en alles die tijdens de dag gebeurd is, kan reinigen uit je geest. Alle negativiteit kan je weg mediteren. Ook zal je beter gaan slapen, zal je beter gaan dromen en ‘s morgens wakker worden met een uitgeslapen gevoel en ben je meteen klaar voor je ochtendmeditatie.

Mensen die langer dan 30 minuten per dag aan één stuk gaan mediteren is dan meestal om hun spirituele bewustzijn te verhogen. Dit is niet per se nodig om van de vele voordelen van meditatie te genieten. Je zal rustiger worden, gelukkiger worden, vredevoller en liefdevoller worden met 20 tot 30 minuten meditatie. Mensen die langer willen mediteren zijn echt gepassioneerd en willen meer en meer, dieper en dieper raken in de meditatie om op die manier meer wijsheid en meer kennis op te doen.