Wat Zijn De Voordelen En Neveneffecten Van Maca?

De Belangrijkste Voordelen van Maca

Maca wortel is een adaptogeen en behoort ook tot de kruisbloemige groenten. Net zoals broccoli en bloemkool en andere behoren ze tot een groep groenten die bekend staan om de hormonen in balans te brengen. Ze bevatten een bepaalde stoof die wordt omgezet in diindolylmethaan. Wat uiteindelijk een balancerend effect heeft op de hormonen in het lichaam.

Eén van de belangrijkste voordelen is dus zeker het in balans brengen van de hormonen. Dit is zowel bij mannen als bij vrouwen van toepassing. Bijna alle andere voordelen die we gaan opsommen in dit artikel houden rechtstreeks of onrechtstreeks verband met deze balancerende werking. Jong en oud kan hier van genieten, zowel man als vrouw.

We vinden Maca terug in Zuid-Amerika, vooral in Peru op grote hoogtes. De smaak ervan is zeer uniek en lekker. Het wordt gedroogd en kan op die manier worden gebruikt in een extract. De voordelen van maca zijn niet alleen gericht op het in balans brengen van de hormonen. Andere voordelen van maca zijn onder andere het verhogen van de energie en een antioxidant die helpt om onze gezondheid op peil te houden.

Het wordt om zijn antioxidante werking heel vaak gebruikt in de voeding in regio’s rond het Andes gebergte. De plant bevat enorm veel voedingsstoffen.

maca

Enkele belangrijke aspecten zijn het verbeteren van de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen, hormonen balanceren, het immuunsysteem versterken, energie doen toenemen, uithoudingsvermogen verbeteren, libido verbeteren, geheugen stimuleren en de concentratie doen toenemen.

Het wordt gezien als een adaptogeen net zoals withania somnifera en mucuna pruriens. Dat zijn kruiden die stressvolle situaties gaan aanpakken en het lichaam zullen bijstaan om daarmee om te gaan. Ook is het een zeer sterk afrodisiacum. Mensen die te maken krijgen met een lager libido kunnen hiermee ook zeker orden geholpen.

Het gebruik van maca geeft mensen meer energie en doet hen meer leven. Er wordt gesteld dat de endorfines ook gaan toenemen wanneer deze plant gebruikt wordt.

Daarnaast bevat de plant ook heel wat vezels, eiwitten, calcium, magnesium en vele andere voedingsstoffen.

Voordelen van Maca

Menopauze of PMS

vrouw menopauze

De voordelen van maca voor vrouwen zijn enorm. Vooral dan vrouwen die te maken krijgen met problemen met de hormonen. De plant zal de effecten van menopauze of pms tot een minimum reduceren en helpen om de oestrogeenwaarden in het lichaam in balans te brengen.

Te hoog of te laag oestrogeen zal problemen bij vrouwen veroorzaken. Het wordt moeilijk om een eisprong te hebben of om zwanger te worden. Ook de menstruatiecyclussen kunnen vaak heel onregelmatig worden door een gebrek of een teveel aan oestrogeen.

Het is daarom belangrijk om de juiste balans te vinden en de hoeveelheid oestrogeen binnen de perken te houden alsook de verhouding tussen oestrogeen en progesteron regelen.

Dit is niet alleen van belang voor de menstruatie, eisprong of vruchtbaarheid. Maar ook om overbeharing, overgewicht, laag libido en andere problemen tegen te gaan. (1) (2) (3)

Hormonen bij vrouwen, vruchtbaarheid en libido

libido vrouw

Onderzoeken hebben aangetoond dat de voordelen van maca bij vrouwen tijdens de menopauze een verbeterde gemoedstoestand, verlaagde depressieve gevoelens aantonen en minder zorgen hebben of angstig zijn.

In datzelfde onderzoek werd ook meteen duidelijk dat die verbetering ook invloed had op het seksuele aspect bij vrouwen. Vrouwen hadden namelijk een beter libido in vergelijking met andere vrouwen.

Dit was dan vooral te wijten aan de gunstige effecten op het hormoon serotonine. Dit zou ervoor zorgen dat vrouwen zich beter gaan voelen.

Men kon ook aantonen in een ander onderzoek dat er meer eicellen vruchtbaar worden bij het gebruik van de plant. Dit is vooral van belang op de vruchtbaarheid en voor vrouwen die zwanger willen worden.

vruchtbaarheid zwangerschap

Andere voordelen van maca zijn dan weer dat het zal helpen om de schildklierhormonen te stimuleren. Dit is vooral van toepassing bij vrouwen met overgewicht en die last hebben van een trage schildklier. De schildklier is van belang bij het bepalen wanneer we honger hebben. Maar heeft ook impact op hoe stressvol we door het leven gaan. De gezondheid van de schildklier verbeteren zal het algemeen welzijn verbeteren. (1) (2)

Mannelijke hormonen en vruchtbaarheid

Voor mannen hebben de voordelen van maca natuurlijk ook te maken met de hormonen en de vruchtbaarheid.

Enkele onderzoeken konden aantonen dat het testosteron bij mannen met een testosteron tekort wordt verhoogd door extracten van de plant te gebruiken. Bij mannen met een normaal of hoog testosteron kon men geen stijging aantonen.

Daarnaast wordt ook een effect aangetoond op de productie van sperma. Het kan de grootte van de prostaat verminderen en zal op die manier helpen bij het behoud van een gezonde prostaat. Dit is dan vooral bij oudere mannen van belang. Die toch een grotere kans hebben op het ontwikkelen van prostaatproblemen dan jonge mannen. (1) (2)

Energie en gemoedstoestand

mannelijke gezondheid

Mensen die regelmatig maca gebruiken zullen merken dat ze meer energie hebben, meer uitgeslapen zijn ‘s morgens en zich ook algemeen beter voelen.

Het effect is te vergelijken met cafeïne al zullen we met maca niet die hoge pieken en diepe dalen merken zoals bij cafeïne wel het geval is.

Men weet echter niet zeker hoe het komt dat de plant de energiewaarden doet toenemen. Men denkt het vooral in de richting te moeten zoeken van de bloedsuikerwaarden. De plant zou in staat zijn om de snel stijgende bloedsuiker onder controle te houden. Dit zou verhinderen dat we plots moe worden na het eten van een maaltijd.

De plant heeft ook invloed op de hypothalamus. Dit zou vooral bijdragen aan een betere gemoedstoestand en meer concentratie. (1)

Bescherming tegen ziekte

De plant werkt als een natuurlijke antioxidant. Dit betekent dat de lichaamseigen antioxidanten zullen toenemen. Op die manier worden we beter beschermd tegen ziektes en infecties van buitenaf.

Het helpt vooral door het verlagen van slechte cholesterol. Oxidatieve schade herstellen en glucose tolerantie neemt af. Dit betekent dat het glucose waarden in het bloed zal doen dalen.

Dit is vooral van belang bij mensen met hartproblemen of diabetes. (1)

Neveneffecten

Maca supplement heeft niet meteen ernstige neveneffecten. Het wordt om die reden ook gezien als veilig en wordt reeds duizenden jaren gebruikt.

Het wordt echter beter niet gebruikt bij mensen die reeds medicatie gebruiken om hormonen in balans te brengen of hormoontherapie volgen. Vooral door zijn werking op het balanceren van de hormonen.

Ook mensen met hoge bloeddruk gebruiken dit beter niet. Het is ook niet zeker of maca kan worden gebruikt door vrouwen die zwanger zijn. Om die reden wordt het ook beter vermeden tijdens de zwangerschap.