Kruiden die het bloed verdunnen

Kruiden die het bloed verdunnen kunnen dienst doen om de bloeddruk te verlagen. Hoge bloeddruk is een vaak voorkomend probleem. Zeker bij mensen die ouder worden of mensen met overgewicht. Zelfs licht overgewicht kan ervoor zorgen dat de bloeddruk problematisch hoog wordt.

Mensen die een bepaald risico lopen op het krijgen van een beroerte of een hoge bloeddruk hebben kunnen door de dokter worden aangeraden om bloedverdunners te gebruiken. Bloedklonters in de armen en in de benen kunnen ervoor zorgen dat trombose of embolie ontstaat.

Dit komt doordat bloedklonters naar de slagaders trekken en op die manier de bloedtoevoer kunnen afsluiten.

Om die reden zullen kruiden die het bloed verdunnen dienstdoen om deze risico’s te doen dalen. Het is een goed alternatief tegen de voorgeschreven medicatie door de dokter, die vaak voor de rest van het leven moet worden genomen. Met de nodige neveneffecten erbij te nemen.

Kruiden die het bloed verdunnen zijn van natuurlijke oorsprong en zullen de neveneffecten van medicatie niet bevatten. Dit maakt de kruiden die het bloed verdunnen een doeltreffend alternatief tegen het voorkomen van de vorming van bloedklonters.

De keerzijde van medicijnen

Wanneer we medicijnen gaan nemen om het bloed dunner te maken krijgen we hoe dan ook te maken met bepaalde neveneffecten. Deze dienen pati├źnten er vaak bij te nemen omdat ze niet op de hoogte zijn van de doeltreffende werking van de kruiden die het bloed verdunnen. Zonder die kennis blijven ze dus verplicht om deze medicatie te nemen.

Belangrijke neveneffecten die kunnen optreden wanneer we medicijnen gebruiken die het bloed dunner maken zijn hevige bloedingen. Deze hevige bloedingen kunnen ontstaan wanneer we een wonde hebben.

Om die reden is het gebruik van medicatie die het bloed dunner gaat maken voor vrouwen die nog hun menstruatie hebben gevaarlijk. Zo kunnen er ernstige bloedingen gaan ontstaan waardoor de vrouwen met heel wat tekorten kunnen te maken krijgen. Zoals een ijzertekort bijvoorbeeld.

Daarnaast kunnen andere neveneffecten zoals hoofdpijn en misselijkheid ontstaan. Geelzucht komt zelden voor maar behoort ook tot de neveneffecten van deze medicatie. Ook maagproblemen komen regelmatig voor.

Soms heeft men ook geen andere keuze en is het echt belangrijk dat ze die medicatie gaan nemen. Toch kan je zeker met kruiden die het bloed verdunnen ofwel een lagere dosis nemen ofwel zelfs volledig de medicatie vervangen door de kruiden die het bloed verdunnen. Dit kan natuurlijk niet van dag 1 gebeuren en duurt meestal enkele weken tot maanden na het gebruik van kruiden die het bloed verdunnen. Overleggen met de huisarts en regelmatig de bloeddruk controleren kan helpen om te bepalen of de dosis eventueel kan verminderd worden.

De huisarts raadplegen

Kruiden die het bloed verdunnen kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze in combinatie met medicatie om het bloed dunner te maken worden gebruikt. Om die reden is het van groot belang, wanneer je reeds medicatie neemt om het bloed dunner te maken. Dat je eerst overlegt met de huisarts en dan geregeld een controle uitvoert of de medicatie eventueel kan worden verlaagd.

Bloedklonters

Bloedklonters zijn een natuurlijk fenomeen in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat we niet teveel bloed gaan verliezen wanneer we ons gaan kwetsen. Toch kan het voor problemen zorgen wanneer ons bloed daar te gevoelig aan geworden is.

Wanneer het bloed te gevoelig wordt aan het vormen van klonters dan kunnen deze klonters losschieten naar de longen, de hersenen of het hart. Dit zorgt dan voor embolie, beroerte of een hartaanval en is in bijna alle gevallen met een dodelijke afloop als gevolg.

Om dit te vermijden dienen we dus ofwel kruiden die het bloed verdunnen gebruiken of medicatie gebruiken die het bloed gaan dunner maken.

We hebben 2 verschillende soorten die het bloed dunner maken. De antibloedplaatjes en de anticoagulantia. De antibloedplaatjes zullen ervoor zorgen dat de bloedplaatjes geen tromboxane gaan afgeven. Deze tromboxane is nodig om bloedklonters te doen ontstaan.

De andere antixoagulantia zal voorkomen dat klonteren kunnen worden veroorzaakt door vitamine K.

Vaak kunnen kruiden die het bloed verdunnen niet sterk genoeg zijn. Zelfs medicatie is vaak niet sterk genoeg. Maar zal zeker voor een groot deel helpen en het risico drastisch gaan verlagen.

Vrouwen in verwachting en mensen die lijden aan bepaalde ziekten die te maken hebben met bloedingen kunnen worden afgeraden om bloedverdunners te gebruiken. Ook kruiden die het bloed verdunnen dienen in dit geval te worden vermeden.

Kruiden die het bloed verdunnen

Kurkuma

kurkuma

Kurkuma is zeer doeltreffend wanneer het gaat om het bloed dunner maken.

Het wordt gebruikt in curry en wordt sinds jaren gebruikt door vele verschillende culturen om het bloed dunner te maken.

Kurkuma is anti-katabool en kurkuma is anti-oestrogeen.

Kurkuma wordt nog beter opgenomen wanneer we het in combinatie met zwarte peper innemen. Om die reden bevatten de meeste supplementen met kurkuma ook zwarte peper.

Gember

gember

Misschien wel de meest doeltreffende kruiden die het bloed verdunnen.

De gemberwortel is verwant aan de kurkuma. Gember bevat een zuur die we salisilaat noemen. Dit zuur komt voor in veel verschillende planten en komt ook voor in de bekende aspirine.

Het is een preventief middel tegen beroerte.

Naast gember zijn er ook nog andere voedingsproducten die deze stof bevatten. Zoals kersen en de meeste bessen. Ook avocado bevat deze stof.

Gember kan vers worden gegeten of gebruikt worden in de keuken. Het kan worden gedronken in thee of worden gebruikt als supplement.

Vitamine E

Vitamine E zal ervoor zorgen dat bloedklonters geen kans hebben om te ontstaan. Alle voedingsmiddelen die vitamine E bevatten zullen dus een bloedverdunnende werking hebben.

Vitamine E kunnen we terugvinden in noten, volkoren producten en in groenten zoals spinazie.

Hoewel we moeten opletten met de combinatie van vitamine K en vitamine E. Omdat de vitamine K net het tegenovergestelde effect heeft.

Spinazie bevat vitamine E en vitamine K. Een supplement met vitamine E wordt om die reden heel vaak gebruikt.

Wat we verder kunnen doen is zorgen voor voldoende omega 3 en veel water drinken. Omega 3 zal het bloed en het hart gezonder maken, waardoor de bloeddruk onder controle wordt gehouden en de dikte van het bloed ook binnen de perken wordt gehouden.