Hibiscus Thee | De Belangrijkste Voordelen en Werking!

Delen op:


Bloeddruk verlagen met hibiscus thee

Hibiscus thee verlaagt bloeddruk

In de kruidengeneeskunde wordt hibiscus al heel lang gebruikt. Het wordt geprezen voor zijn vochtafdrijvende eigenschappen en bevat enorm veel vitamine C. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hibiscus ook de bloeddruk kan verlagen. Tot een niveau dat bijna kan gelijkgesteld worden aan medicijnen om de bloeddruk te verlagen. En dit zonder de bekende nadelen van bloeddruk verlagende medicatie. Hibiscus behoort tot één van de sterkste kruiden tegen hoge bloeddruk.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van hibiscus op de bloeddruk

bloeddruk controleren

Het begon met een onderzoek door wetenschappers in Nigeria, die de oude volkslegendes van hibiscus wilden onderzoeken. Het onderzoek werd uitgevoerd met dieren en hibiscus bleek de bloeddruk te verlagen wat later deden onderzoekers in Iran hetzelfde onderzoek maar dan met mensen. Er werden 2 groepen mensen gebruikt waarvan de ene groep zwarte thee te drinken kreeg. De andere groep kreeg hibiscus thee te drinken. Ook dit onderzoek bleek een succes. Hibiscus verlaagde ook de bloeddruk bij mensen. Een Amerikaans onderzoek wees uit dat hibiscus thee de bloeddruk licht verlaagde bij mensen met geen al te hoge bloeddruk. Maar dat het de bloeddruk fiks verlaagde bij mensen met een zeer hoge bloeddruk. Het ging dan wel om meerdere koppen hibiscus thee per dag wel te verstaan. Een Mexicaans onderzoek toonde echter ook aan dat hibiscus thee bijna even goed werkt als geneesmiddelen om een hoge bloeddruk te behandelen.

Niet combineren met geneesmiddelen om de bloeddruk te verlagen

Het is echter niet aangewezen om geneesmiddelen te combineren met het drinken van veel hibiscus thee. Best overleg je eerst met je behandelende arts. Het zou er namelijk kunnen voor zorgen dat de bloeddruk te drastisch begint te dalen.

Wanneer we dit in de supermarkt kopen is dit vaak vermengd met rozenbottel. We kunnen ze echter ook online bestellen. Mensen die deze drank vaak drinken kunnen het daardoor een stuk goedkoper krijgen online.Geen wondermiddel

We kunnen met een grote zekerheid stellen dat we hibiscus thee kunnen gebruiken om de bloeddruk te verlagen. Toch dienen we zeer duidelijk te zijn dat het hier niet gaat om een wondermiddel tegen hypertensie.

Er zijn een aantal zaken in ons leven die ervoor kunnen zorgen dat we hypertensie ontwikkelen. En wanneer we deze zaken blijven gebruiken, of wanneer we onze ongezonde levensstijl blijven voortzetten, dan zullen de effecten van hibiscus thee misschien onvoldoende zijn om de bloeddruk permanent terug in balans te brengen.

Dat houdt in dat we zoveel mogelijk risicofactoren voor hypertensie moeten proberen te vermijden. Wanneer we met een enorme hoeveelheid overgewicht te kampen hebben. Of wanneer we blijvend hoge hoeveelheden zout innemen via onze voeding. Dan kan zelfs de sterkste medicatie deze effecten bijna niet omkeren.

Overgewicht aanpakken

Het is dus belangrijk dat we eerst en vooral kijken of we te maken hebben met overgewicht. Het is zo dat elke kilo dat we teveel moeten meesleuren, het hart extra kracht moet leveren om het bloed te kunnen oppompen. Dat zorgt voor een grotere druk in de bloedvaten. Mensen met 20 kilo overgewicht en meer zullen hierdoor hoe dan ook in de problemen komen. We moeten er dus voor zorgen dat we op een gezonde manier overtollige kilo’s kunnen verliezen. Waarbij we terug het risico op hypertensie een stuk lager gaan brengen. In dat geval zal hibiscus thee helpen om de bloeddruk sneller in balans te brengen.

Zout

zout

Mensen met hypertensie worden afgeraden om hoge hoeveelheden zout te eten. Het is niet omdat we medicatie gebruiken of omdat we gelezen hebben dat we de bloeddruk verlagen met hibiscus thee, dat we terugvallen in onze ongezonde levensstijl en enorme hoeveelheden zout gaan eten.

De gemiddelde maximale behoefte voor een volwassene bedraagt 6.000 mg per dag. Nu kunnen we dat veel vinden (de aangeraden norm bedraagt 2.500 mg). Maar we moeten ook nagaan dat al onze voedingsmiddelen een bepaalde hoeveelheid zout bevatten. Zelfs groenten en fruit. Al is dat bij groenten en fruit een duidelijk kleine hoeveelheid.

We komen dus heel snel aan 2.500 mg per dag door zelfs nog gezond te eten. Wanneer we daar dan ham, spek, salami of andere vleessoorten bij gaan toevoegen. Dan is de 6.000 mg maximale norm zeer snel bereikt.

Mensen met overgewicht en/of hoge bloeddruk doen er goed aan zich te focussen op 2.500 mg of zelfs nog lager proberen te gaan. Dit zal meteen een duidelijk positief effect hebben op de ernst van de aandoening.

Bereide maaltijden

Daar komt nog eens bij dat we door onze steeds drukker wordende agenda, vaker zullen kiezen voor reeds bereide maaltijden. Het is zeker aangeraden om de hoeveelheid toegevoegde suikers en hoeveelheid zout of natrium na te gaan die zich bevindt in deze bereide maaltijden. Vaak zijn die daarom volgepropt met toegevoegd zout en suiker.Er zijn uitzonderingen natuurlijk. Maar algemeen gezien zijn deze maaltijden verrijkt met suiker en zout om de smaak ervan te verbeteren. Sommige maaltijden bevatten maar liefst 1.250 mg per 100 gram. Dat is reeds de helft van wat aanbevolen wordt over een ganse dag!

Fastfood

fastfood

Fastfood is al helemaal uit den boze. Wanneer we het hebben over 1.250 mg per 100 gram in bereide maaltijden, zien we dat sommige fastfood maaltijden meer dan het dubbele daarvan bevatten. Een cheeseburger van Mc Donalds bijvoorbeeld kan reeds 3.500 mg zout bevatten. Denk dan eens dat we er 3 eten.

Deze enorme hoeveelheden zout hebben een enorm negatieve impact op onze bloeddruk en zal dus met hibiscus thee onvoldoende zijn.

Water

water drinken

We hebben het gehad over de ongezonde maaltijden maar moeten we dien dan volledig verbannen indien we willen profiteren van de bloeddruk verlagende effecten van hibiscus thee?

Het antwoord is neen, maar we moeten er wel rekening mee houden dat ze ongezond zijn en dienen ze daarom niet overvloedig te gaan eten. Het is natuurlijk gezonder om deze voeding nooit te gaan nuttigen. Maar wanneer we toch eens willen zondigen is dat op zich niet meteen een probleem. Zolang het maar niet elke dag of 2 tot 3 keer per week voorkomt.

Wat we dan kunnen doen om deze hoge hoeveelheden zout uit het lichaam te halen is veel water drinken.

Hibiscus thee heeft een vochtafdrijvende werking. Het zal er dus voor zorgen dat we extra hoeveelheden water kunnen afvoeren via onze nieren. Dat zal ook bijdragen aan het afvoeren van overtollig zout.

Na het eten van een zoutrijke maaltijd doen we er dus daarom goed aan om zeker 1 liter water te drinken.

Dit zal de effecten van de hibiscus thee versterken.

We kunnen hibiscus zelf kweken. Er zijn ongeveer 5 kg bloemen nodig om 200 gram hibiscus thee te maken. We kunnen de thee ook online bestellen.

Delen op: