Werking van Ginkgo Biloba

Wat is Ginkgo Biloba?

ginkgo biloba is één van de oudste bomen die we kennen. De boom kan meer dan 1.000 jaar oud worden en groeit tot zo’n 35 meter hoog. Een enorme boom dus. De boom heeft bladeren in de vorm van een piramide of conische diamantvorm.

In de Chinese geneeskunde worden de zaden en de bladeren reeds duizenden jaren gebruikt om tal van problemen met de gezondheid op te lossen. De belangrijkste daarvan zijn problemen met de bloedsomloop, met het hart of met het geheugen. (bron)

Onderzoek heeft nu aangetoond dat de plant in staat is om het prolactine gehalte te doen dalen. Dit werd getest bij mannelijke ratten .

Verlaagt cortisol na stress

Meer spiergroei na krachttraining

ginkgo blad

Ginkgo biloba verhoogt de groei van de spieren bij krachttraining. Een Slovaakse studie toonde dat aan. Volgens de studie, gepubliceerd, zes jaar geleden in The Journal of Physiology and Pharmacology, één enkele Ginkgo capsule verlaagt het cortisol na een stressvol moment.

Slovaakse studie

De Slovaken hadden zeventig personen getest. Ze lieten hen woorden leren die ze nadien moesten op een blad schrijven. Dat zorgde voor de nodige stress, ze moesten ook de handen toeknijpen. Dat zorgde voor fysieke stress. De 2 testen samen zorgden voor een toename van het cortisol. Maar niet bij de deelnemers die Ginkgo gebruikt hadden. Er was een stijging in het cortisol te zien bij de mensen die een placebo kregen toegediend. Maar bij de mensen die het supplement hadden genomen werd zelfs een lichte daling zichtbaar.

Hoe verlaagt ginkgo het cortisol?

Ginkgo zorgt voor een daling van cortisol op 2 manieren. De bladeren bevatten Ginkgolide B, dat vertraagt de productie van cortisol van cholesterol in de cellen van de bijnieren.

De tweede manier waarop Ginkgo cortisol verlaagt is enkel van toepassing voor wie een langere tijd de extracten van de plant gebruikt. Zo werd duidelijk uit dierstudies. Dezelfde Ginkgolide B vertraagt het vrijgeven van Corticotropin-releasing hormone  (CRH) door de hypothalamus
in de hersenen. Dat zorgt voor de productie van cortisol in de bijnieren.

Het cortisol gehalte doen dalen is interessant voor mensen die aan krachttraining doen of mensen die langer fit willen blijven. Cortisol is een katabool hormoon. Hoe minder katabole hormonen je in het lichaam hebt, hoe meer spiermassa en kracht je kan opbouwen.

Cortisol is ook niet alleen een stresshormoon, het zorgt ook voor een vervroegd ouder worden. Oudere mensen maken meer cortisol aan dan jonge mensen. Een verhoogd cortisol gehalte zorgt ervoor dat hersencellen geen nieuwe verbindingen kunnen maken.

Lagere sterfkans met ginkgo biloba

ginkgo boom Wanneer oudere mensen dagelijks een supplement zouden nemen, zou hun sterfkans dalen. Onderzoekers van de Franse universiteit van Bordeaux ontdekten dat wanneer ze een groep van 3500 oudere mensen volgden voor een periode van 13 jaar. Oorspronkelijk waren ze op zoek naar de effecten van medicatie tegen dementie.

Frans onderzoek met ginkgo biloba bij oudere mensen

Ze testten 3524 oudere mensen in Zuid-West Frankrijk van 1988 tot het begin van de 21ste eeuw. Van deze oudere mensen gebruikten 225 ginkgo biloba, terwijl 888 mensen medicatie gebruikten om het afbraakproces van het geheugen tegen te gaan. De onderzoekers ontdekten dat de mensen die ginkgo gebruiken een lagere sterfkans hadden dan mensen die andere medicatie of geen medicatie namen. De kans om te sterven bij mensen die medicatie namen tegen dementie lag op 62%, de kans voor mensen die niets namen van medicatie lag op 50% en de kans dat mensen sterven die een supplement namen lag op 46%.

Ginkgo biloba heeft effect op de levensduur

De onderzoekers konden het nauwelijks geloven, maar het lijkt erop dat ginkgo het leven kan verlengen. De resultaten zouden echter met voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. Omdat het effect van ginkgo ten opzichte van de gezondheid en de levensduur gepaard gaat met een soort medicatie waarin ginkgo extract was in verwerkt. En het resultaat van dit onderzoek was buiten alle verwachtingen. Toch kan het niet uitgesloten worden dat ginkgo biloba een positief effect kan hebben op de levensduur van oudere mensen.

Ginkgo biloba verlengt de levensduur bij ratten

In experimenten met wormen werd reeds duidelijk dat ze langer leefden wanneer ze extracten toegediend kregen van ginkgo biloba in hun voeding. Onderzoekers kwamen reeds in de jaren negentig tot die conclusie, per toeval en bij een diersoort die dichter bij de mens staat dan de worm. Ginkgo biloba verlengt ook de levensduur van ratten.

In de jaren negentig, een onderzoeker van de Universiteit van New York in Buffalo, onderzocht of ginkgo het leerproces kan verbeteren bij ratten. De ratten kregen 50 mg per dag, per kilogram lichaamsgewicht toegediend in hun voeding. Ze startten met ginkgo wanneer de ratten 6 weken oud waren en bleven het extract supplement toedienen voor de rest van hun leven.

Tijdens het experiment werd duidelijk dat de dieren die ginkgo toegediend kregen, langer leefden dan de ratten die geen ginkgo biloba hadden gekregen.

Conclusie

Omdat het experiment er kwam, om na te gaan of ginkgo het leerproces verbetert en niet te maken had met het verlengen van de levensduur. Werd er niet verder nagegaan waarom ginkgo de levensduur verlengde. Misschien verlaagt ginkgo de kans op enkele dodelijke ziektes. In een Frans onderzoek kwamen onderzoekers tot een soortgelijke conclusie maar dan met mensen in plaats van ratten.

Ginkgo biloba is anti-oestrogeen en remt aromatase

Anti-oestrogene werking van Ginkgo biloba

ginkgo verlaagt oestrogeen Ginkgo biloba werkt als een anti-oestrogeen. Zoveel werd duidelijk na een onderzoek in Korea. Het onderzoek werd gedaan met bestanddelen van de ginkgoboom en kwam tot de conclusie dat ginkgo de aanmaak van oestrogeen blokkeert. De cellen in het lichaam minder gevoelig maken voor estradiol. Daardoor kan minder oestrogeen aangemaakt worden. Tevens wordt ook het enzym aangewakkerd die ervoor zorgt dat oestrogeen uit het lichaam wordt gebracht.

Koreaans onderzoek naar de effecten van ginkgo biloba

Het Koreaanse ondrzoek kwam er omdat reeds werd gedacht uit een ander onderzoek dat Ginkgo wel eens zou kunnen werken als een soort natuurlijke therapie voor vrouwen die met hormonen starten. De plant heeft een aantal zaken gemeen met oestrogeen. Ginkgo zorgt voor sterke beenderen. Stoffen als oestrogeen verhogen het risico op bepaalde kankers. Dit komt omdat de alfa-receptor voor oestrogeen geprikkeld wordt. In het onderzoek vroegen de Koreaanse onderzoekers zich af, of dit bij Ginkgo ook het geval is.

Er werden extracten van de plant in cellen met een oestrogeen receptor gestoken, vastgesteld werd dat het oestrogeen door behulp van ginkgo zijn werk niet meer kan doen. Hoe meer extracten er aanwezig zijn, hoe slechter voor het oestrogeen. Daaruit kon men concluderen dat ginkgo een sterk anti-oestrogeen middel is.

Ginkgo biloba anti-oestrogeen en remt aromatase

Ginkgo is niet alleen anti-oestrogeen. Het remt ook de aromatase, dat is het proces die uiteindelijk zorgt voor de aanmaak van oestrogeen. Ook dit wordt afgeremd door ginkgo. Hoe hoger de concentratie van het enzym aromatase, hoe sterker het door de plant geblokkeerd wordt.

Deze effecten zijn echter alleen zeer effectief bij hoge dosissen. Maar ze werken wel in op het oestrogeen, en op de aromatase, die de aanmaak van oestrogeen in gang zet. Deze dosissen zijn echter alleen te bekomen door een supplement te nemen. En dit dagelijks te doen. Door een supplement van Ginkgo te gebruiken verlaag je het oestrogeen op 3 verschillende manieren. Je maakt minder estradiol aan in de eerste plaats. Ten tweede kan het resterende estradiol die is aangemaakt niet zo makkelijk meer worden omgezet in oestrogeen en ten derde wordt het oestrogeen vlotter uit het lichaam weggevoerd.

Heel veel supplementen die ervoor moeten zorgen dat het oestrogeen wordt verlaagd en het testosteron wordt verhoogd bevatten bestandsdelen van Ginkgo. Niet alleen het estradiol wordt verlaagd. Het prolactine wordt ook verlaagd met het gebruik van Ginkgo biloba. Prolactine is het hormoon die ervoor zorgt dat mannen borsten krijgen.

Prolactine Verlagen Met Ginkgo Biloba

ginkgo verlaagt prolacine Ginkgo biloba supplementen verlagen de productie van het hormoon prolactine. Het hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse. Prolactine is ook het hormoon verantwoordelijk voor de borstvorming bij mannen.

Dit leidt vooral bij oudere mannen tot het krijgen van borsten. Een hogere omzetting van testosteron naar oestrogeen, plus een hogere aanmaak van het prolactine zou daar gedeeltelijk voor verantwoordelijk zijn.

De borsten worden gevoeliger voor oestrogeen en door het prolactine gaan zich melkklieren vormen. Dit is vooral van belang bij vrouwen die borstvoeding geven. Mannen hebben hier geen enkele baat bij. Een stijging van het prolactinehormoon gaat gepaard met een verlies van libido en een verminderd testosteron. Ook de levenskwaliteit en het zelfvertrouwen van mannen gaat hierdoor sterk achteruit.

Taiwanees onderzoek met ginkgo bij ratten

Het onderzoek werd gedaan om de effecten van ginkgo te gaan analyseren wanneer het gaat om de seksualiteit.

Men stelde vast dat na 1 maand de frequentie verhoogd werd. De mannelijke ratten hadden duidelijk meer zin in seks. Het kwam ook meerdere keren tot een orgasme nadat de behandeling werd gestart, wanneer we dit vergelijken met de andere groep die geen supplement toegediend kreeg.

Er was echter geen verschil op te merken in de hoeveelheid sperma, in het testosterongehalte of in het gewicht van de teelballen. Wel zag men een duidelijke daling van het prolactine.

Ginkgo zal dus prolactine verlagen. Naast het prolactine verlagen zal de plant ook nog dopamine laten toenemen. Ze denken dat de toename aan dopamine dan ook de reden is waarom de plant in staat is om te kunnen prolactine verlagen.

Welke gevolgen hebben het prolactine verlagend effect op het lichaam?

Wanneer we een lager prolactine gehalte hebben in het lichaam zullen we ons automatisch beter voelen. Bij mannen en bij vrouwen resulteert dat in een verhoogd libido en een verbeterde gemoedstoestand.

Ook de erectie bij mannen zou voor een groot deel verbeterd worden. Mede door het bloedverdunnend effect van de ginkgo plant.

Het wordt ook vaak gebruikt als middel om de clitoris gevoeliger te maken. Vrouwen die moeilijk een orgasme kunnen krijgen kunnen hier mee gebaat zijn.

Besluit – Prolactine verlagen met Ginkgo

In hoge concentraties kan het hormoon de productie van testosteron tegenhouden. Maar zelfs al zijn de waarden te laag om het testosteron te verlagen, ze kunnen toch een invloed hebben op het libido.

Wanneer de onderzoekers de hersenen onderzochten van de ratten in de groep die 50mg per kg lichaamsgewicht toegediend kreeg, ontdekten ze hogere concentraties dopamine. De Taiwanese onderzoekers denken dat ze daarom werkt als een prolactine remmer.

Het nemen van een supplement kan er op die manier voor zorgen dat het  gehalte sterk gaat dalen in het lichaam. Dat zorgt meteen voor een hoger libido en minder kans op borstvorming bij mannen.

Stress bestrijden

stress verlagen De plant kan ook heel goed gebruikt om stress te bestrijden. Zo kon men aantonen dat het cortisol wordt aangepakt door dit kruid te gebruiken. Cortisol is het stresshormoon die in grote hoeveelheden wordt aangemaakt wanneer we onder stress staan.

Een andere belangrijke functie is dat het kruid de omzetting van testosteron naar oestrogeen gaat blokkeren. Op die manier blijft er meer testosteron over en hebben we een hoger libido, meer spierkracht, meer spiermassa en dus meer testosteron.

Het verlagen van het prolactinegehalte zal ook wel niet de enige reden zijn dat het libido ging verhogen. De plant heeft ook een bloedverdunnende werking. Dit zou er voor zorgen dat meer bloed naar de voortplantingsorganen kan stromen en zou ook een invloed kunnen hebben op de mechanismen die het libido in stand houden.

We zien ook dat mensen met angststoornissen kunnen worden geholpen door het kruid te gebruiken. Zij merken een duidelijke verbetering van de symptomen. Dit wordt mede veroorzaakt door het dalend effect op cortisol.

Bloedverdunnende werking van Ginkgo

bloedsomloop verbeteren Een ander groot voordeel van de werking van ginkgo is dat het kruid een bloedverdunnend effect heeft op het lichaam. Dat betekent dat we de bloedsomloop zullen verbeteren. Dat heeft een reeks andere voordelen te bieden die we dan weer te danken hebben aan het gebruik van het kruid.

De plant heeft een ontstekingsremmende werking en heeft een antioxidante werking in het lichaam. Dat zorgt ervoor dat de bloedvaten ontspannen wanneer het kruid gebruikt wordt. De bloedvaten worden wijder en het bloed wordt minder plakkerig. Daardoor kan het bloed makkelijker door het lichaam stromen en verbetert de bloedsomloop.

We zien ook gunstige effecten op de bloeddruk bij het gebruik van ginkgo. De bladeren van de plant bevatten krachtige terpenoïden en flavonoïden, deze antioxidanten zullen schadelijke effecten van vrije radicalen gaan blokkeren. Daardoor krijgen we een sterke bescherming tegen DNA schade en tegen hartproblemen.

Bijwerkingen van ginkgo biloba

Net zoals met elk medicijn of met elk natuurlijk product kunnen we ook te maken krijgen met bepaalde bijwerkingen. De bijwerkingen gaan echter hand in hand met de voordelen van de plant.

Zo is het belangrijk dat mensen die bloedverdunners nemen, vooraleer ze het kruid gaan gebruiken, contact opnemen met hun huisarts. De dosis van de medicatie zou dan moeten verlaagd worden omdat het bloed anders te dun kan worden en dan weer het risico op bloedingen zal verhogen.

Vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie worden ook niet aangeraden om hoge hoeveelheden ginkgo supplement te gebruiken. Omdat ze dan nog meer bloed kunnen verliezen tijdens de menstruatie.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Hoewel deze meer voorkomen de eerste dagen van het gebruik.