De Voordelen Van Fenegriek Op Een Rij

Delen op:


Fenegriek is een populaire culinaire specerij. Het wordt vaak gebruikt in curry om meer smaak te geven aan het gerecht. De voordelen van fenegriek zijn lang. Daarom heeft fenegriek ook een lange geschiedenis in de alternatieve geneeskunde.

Fenegriek wordt gebruikt in de Indiase Traditionele geneeskunde, de ayurveda. Fenegriek wordt ook gebruikt in de Chinese geneeskunde. En dit omwille van de vele voordelen van fenegriek natuurlijk.

Fenegriek is een plant die groeit in bepaalde delen van Europa en West-Azië. De bladeren zijn eetbaar, maar het zijn de kleine bruine zaden die bekend staan om hun medicinale werking.

Het eerste gebruik dateert van 1.500 Voor Christus in het oude Egypte. Rond het midden oosten en Zuid-Azië worden de zaden traditioneel gebruikt als kruid en als medicijn. Ook worden de zaden vaak gebruikt in broodproducten.

Er wordt verondersteld dat fenegriek kan helpen bij: • Problemen met de spijsvertering
 • Problemen bij borstvoeding
 • Betere vruchtbaarheid, meer geboortes
 • Artritis
 • Nierproblemen
 • Menopauze bijwerkingen

De gedroogde zaden worden ook soms in een soort pasta vermengd om huidziektes of huidaandoeningen en wonden te behandelen.

Voordelen van Fenegriek in het kort

Het kruid wordt gebruikt om een hele rij van aandoeningen te behandelen. Recentelijk is ontdekt dat het kruid kan helpen om een hoge cholesterol te behandelen. Ook hoge bloedsuikerwaarden kunnen worden verlaagd door het gebruik van deze plant.

fenegriek

Wanneer je van plan bent om het kruid te gebruiken tegen een te hoge bloedsuiker of een te hoge cholesterol en je neemt reeds medicatie tegen deze aandoeningen, dan dien je vooral eerst een arts te raadplegen. Ze kunnen de werking nog gaan versterken en op die manier weer voor problemen zorgen zoals een te lage bloedsuikerwaarde bijvoorbeeld.

De plant komt oorspronkelijk uit West-Azië en het Zuiden van Europa. Toch groeit ze momenteel in bijna alle delen van de wereld. Van India en Afrika tot in de Verenigde Staten.

De traditionele Chinese geneeskunde gebruikte dit kruid als medicijn om problemen met het spijsverteringsstelsel te gaan behandelen, maar ook voor problemen met de nieren, open wonden, artritis, bronchitis en problemen met de voortplantingsorganen, zoals het moeilijk zwanger raken.

In het Midden-Oosten, Egypte en India wordt het ook gebruikt om de melkproductie bij vrouwen te verhogen wanneer ze borstvoeding geven. Al deze voordelen van fenegriek maken het een uitstekend kruid voor vrouwen. Naast al deze voordelen van fenegriek is een supplement van het kruid ook in staat om de boezem bij vrouwen te vergroten.

Hedendaags gebruik van fenegriek

Het wordt tegenwoordig gebruikt voor vele verschillende aandoeningen. Zoals haaruitval, diabetes, artritis, infecties, ontstekingen, problemen met de melkproductie, pijnlijke spieren, en wonden die moeilijk genezen behandelen.

Hoewel er alleen wetenschappelijk onderzoek werd verricht naar het effect van het kruid op de bloedsuiker en op de cholesterol. Het is aangetoond dat het kruid helpt om de triglycerides te verlagen. Dit zal op zijn beurt zorgen voor een lager cholesterol. Toch dient er nog meer onderzoek gedaan te worden naar de voordelen van fenegriek.

Een van de andere voordelen van fenegriek zijn de mogelijkheid om de borstgroei te stimuleren. om die reden wordt fenegriek vaak gebruikt als alternatief tegen een borstvergroting. Het biedt bijna geen neveneffecten, tenzij het in grote dosissen wordt gebruikt.Maar fenegriek mag echter niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Niet zo zeer voor de zwangere vrouw. Het is niet gezond voor de hersenontwikkeling van de baby wanneer tijdens de zwangerschap fenegriek wordt gebruikt. Echter na de zwangerschap vormt het gebruik van fenegriek geen enkel probleem. Het wordt zelfs aangeraden om het te gebruiken aan vrouwen die borstvoeding geven.

De zaden smaken een beetje bitter, om die reden worden ze meestal genomen in de vorm van een supplement. Met een typische dosis van 5 tot 30 gram en dit gedurende 3 keer per dag tijdens de maaltijden.

De actieve ingrediënten in de zaden

Het kruid bevat verschillende actieve ingrediënten. Verschillende antioxidanten, flavonoïden zijn aanwezig in het kruid. Ze bevatten een hoog aantal vezels en plantaardige chemicaliën die saponines heten. Deze saponines zijn verantwoordelijk voor het stimuleren en produceren van de gal.

Ook de metabolisering van cholesterol wordt in verband gebracht met het kruid. Terwijl zijn hoge hoeveelheid vezels er dan weer voor zorgt dat de bloedsuikerwaarden onder controle worden gehouden.

Het kruid bevat ook een bepaald aminozuur genaamd 4-hydroxyisoleucine. Dit aminozuur stimuleert de aanmaak van insuline. En behoort ook tot de voordelen van fenegriek, vooral bij mensen met insulineresistentie kan dit een heel goed alternatief tegen medicijnen zijn of kan het ervoor zorgen dat een lagere dosis van het medicijn kan worden genomen.

Werking van Fenegriek

Trigonella foenum-graecum

Nieren reinigen

Voordelen van fenegriek voor de nieren zijn onder andere dat het kruid de nieren gaat beschermen tegen schade die wordt aangericht aan de nieren door chemicaliën uit onze voeding. Een studie uit 2010 heeft deze positieve effecten aangetoond bij dieren die een pesticide kregen toegediend die wordt gebruikt bij het telen van groenten. Deze pesticide kan schade aan de nieren toebrengen.

Men zag dat door het gebruik van fenegriek in combinatie met de pesticide het functioneren van de nieren normaal bleef. Om die reden wordt het kruid aangeraden als bescherming voor de nieren tegen schadelijke stoffen in onze voeding.

Voordelen van fenegriek zijn er ook tegen de vorming van nierstenen. Volgens een laboratorisch onderzoek uit 2007 werd ontdekt dat dieren beschermd worden tegen de vorming van nierstenen die bestaan uit calcium oxalaat. De dieren die een supplement kregen toegediend hadden een stuk minder calcium in het nierweefsel dan de dieren die dit niet hadden gekregen. (1) (2)

Bloedsuikerspiegel verlagen

bloedsuiker controleren

Er zijn reeds wetenschappelijke studies die aangetoond hebben dat we kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen met Fenegriek. De reden daarvoor is dat ze een groot aantal vezels bevatten. Deze vezels zullen het verteringsproces verbeteren en op een bepaalde manier vertragen, deze kleine vertraging zorgt ervoor dat het lichaam meer tijd heeft om de suiker in het lichaam op te nemen. De mogelijkheid om suiker op te nemen wordt ook nog eens verbeterd met het gebruik van de plant. En de hoeveelheid insuline die wordt vrijgegeven wordt verhoogd.

Om die reden wordt het kruid in bepaalde landen zoals voor India, gebruikt voor mensen met beginnende diabetes. Zelfs bij mensen met diabetes kan het gebruik van dit kruid een positieve invloed hebben. Al dienen er wel verdere onderzoeken volgen. Het gaat vooral om het diabetes type 2.

Hoe kan fenegriek de bloedsuikerspiegel verlagen?

Er zijn in het verleden nog niet zoveel studies uitgevoerd naar de effecten van fenegriek op de gezondheid en als behandeling voor verschillende aandoeningen. De meeste studies die zijn uitgevoerd worden uitgevoerd door wetenschappers om de effecten te bestuderen van fenegriek voor mensen met diabetes.

Fenegriek zaad kan helpen bij mensen met diabetes omdat ze veel vezel bevatten en andere chemische samenstellingen die het verteringsproces vertragen en het lichaam meer tijd geven om suiker en koolhydraten op te nemen. De zaden van de fenegriek plant helpen ook om het gebruik van suiker door het lichaam te optimaliseren en de hoeveelheid insuline verhogen die wordt vrijgegeven.

Een voorbeeld van een studie met een dagelijkse dosis van 10 gram fenegriek zaden geweekt in warm water zou volgens de onderzoekers van nut zijn om type 2 diabetes te behandelen. Een andere studie toont aan dat het eten van gebakken zaden zoals in brood gemaakt met fenegriek, zou helpen om de insuline weerstand te verlagen bij mensen met diabetes type 2.

Onderzoeken en aanbevelingen

diabetes

Een bepaald klinisch onderzoek bij patiënten met diabetes type 2 werd een dosis van 10 gram fenegriek zaden in een supplement gegeven. Ze kregen dit supplement elke dag toegediend.

Op het einde van het 8 weken durende onderzoek hadden de deelnemers een lagere bloedsuikerwaarde en ook was hun cholesterol gedaald.

Er werd gesteld dat fenegriek 45% vezels bevat. Om die reden kan het een goed alternatief zijn om de gemalen fenegriekzaden van het supplement toe te voegen aan bloem in bakproducten. Het zal de omzetting van suiker naar glucose vertragen en op die manier de bloedsuikerwaarden minder snel doen stijgen, waardoor ook minder insuline voor nodig zal zijn. (3) (4) (5)

Melkproductie tijdens borstvoeding verhogen

baby met moeder

Effecten fenegriek op de melkproductie

Fenegriek is een kruid dat vaak wordt gebruikt om de melkproductie te verhogen bij vrouwen die borstvoeding geven. Het wordt al eeuwen gebruikt om de melkproductie te stimuleren.

Moeders beginnen meestal zo’n 24 tot 72 uren na de behandeling met een supplement een verhoging in de melkproductie op te merken. Maar in sommige gevallen kan het tot een week duren en in andere gevallen is geen merkbaar verschil zichtbaar.

Dosissen minder dan 3.500 mg per dag vertonen geen effect bij de meeste vrouwen. De meeste raden aan om de dosis gelijkmatig te verhogen tot je merkt dat de urine begint sterk te ruiken. Maar indien bijwerkingen optreden moet meteen gestopt worden met fenegriek.

Fenegriek wordt gebruikt om op korte termijn de melkproductie te verhogen. Er zijn echter geen studies die aanwijzen dat er problemen kunnen optreden bij langdurig gebruik. Echter wanneer de melkproductie terug op peil is kan gestopt worden met de behandeling.

Het kruid is een galactogoog en zal op die manier voor vrouwen die borstvoeding geven de melkproductie gaan stimuleren, verhogen en op peil brengen.

Dit is grotendeels te verklaren door de stijging van het hormoon prolactine in het lichaam. Tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap hebben vrouwen een hogere hoeveelheid prolactine in het lichaam om de melkklieren te stimuleren. Fenegriek zal daar nog een extra hoeveelheid aan toevoegen door de aanmaak van prolactine te stimuleren. Dit geeft als resultaat dat de hoeveelheid moedermelk die wordt geproduceerd, hoger wordt.

Veiligheid

Het wordt gebruikt bij het bereiden van verschillende soorten curry en brood. Het is een traditioneel medicijn in vele delen van de wereld zoals in India, Griekenland, China, Afrika en het Midden-Oosten. Het is een basis ingrediënt van currypoeder. Het kan ook gegeten worden bij een salade.

Fenegriek wordt verondersteld veilig te zijn voor vrouwen die borstvoeding geven. Toch zijn er enkele bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van fenegriek.

Bijwerkingen bij het gebruik van fenegriek tijdens borstvoeding

 • Een sterke geur van urine en zweet (vooral naar esdoornsiroop).
 • Winderigheid kan optreden doordat fenegriek enorm veel vezels bevat. Dat zal de spijsvertering vertragen, maar ook verbeteren. Het nadeel daarvan is dat er meer gassen kunnen ontstaan tijdens de vertering.
 • Een versneld metabolisme bij het gebruik van hoge hoeveelheden fenegriek (Meer dan 20 gram per dag).
 • Het doet de bloedsuikerspiegel dalen en kan negatief zijn in combinatie met medicijnen voor diabetes.
 • Het wordt afgeraden tijdens de zwangerschap omdat het de bloedcirculatie stimuleert en het verbrandingsmechanisme stimuleert. Ook kunnen afwijkingen optreden in de hersenen van de ongeboren baby.
 • Diarree kan optreden wanneer enorme dosissen worden genomen.

Ander gebruik van fenegriek

Het kruid wordt traditioneel gebruik om diabetes te behandelen, verkoudheden, bronchitis, koorts, hoge bloeddruk, hoofdpijn, diarree en bloedarmoede. Fenegriek kan ook gebruikt worden tegen hoge cholesterol en om het hongergevoel te stimuleren.

Het kruid kan een hoge bloedsuikerwaarde voorkomen doordat het enorm veel vezels bevat. Om die reden is het een goed middel om diabetes te voorkomen. Ook tegen diarree is het een zeer goed middel weer door de hoge hoeveelheden vezels. Toch kunnen ze, wanneer teveel wordt ingenomen (+100 gram) ironisch genoeg tot diarree leiden.

Het kruid behoort ook tot één van de beste kruiden om de borsten groter te maken. Het is een natuurlijke manier om de boezem groter te maken.

Dit komt grotendeels doordat de melkklieren worden gestimuleerd. Maar ook doordat de cellen in de borsten gevoeliger gaan worden voor oestrogeen in het lichaam. Op die manier gaat het borstweefsel uitzetten en worden de borsten aanzienlijk groter.

Hier is vooral prolactine verantwoordelijk. Maar ook de gevoeligheid voor oestrogeen in het borstweefsel. Vrouwen die reeds grote borsten hebben hoeven zich echter weinig zorgen te maken. Want dat betekent dat het borstweefsel reeds gevoelig is voor oestrogeen en zal dus geen significant resultaat teweegbrengen op de omvang van de boezem.

Fenegriek Borstvoeding Dosering

baby slaapt

Fenegriek kan de melkproductie verhogen. Om die reden kan fenegriek tijdens de borstvoeding een goede toevoeging zijn om jezelf te verzekeren dat er voldoende melk aanwezig is voor de pasgeboren baby.

De aanbevolen dosis fenegriek voor borstvoeding te geven moet tenminste 3.500 mg per dag bedragen. Een lagere hoeveelheid fenegriek zal bij borstvoeding geen enkel effect hebben. Je neemt het kruid beter in een supplementvorm omdat de smaak van het kruid heel erg bitter is.

Wanneer het gaat over een supplement is een hogere dosis niet meteen nodig. Wie verse fenegriekzaden gebruikt kan gaan tot dosissen van 30 gram.

Hogere dosissen kunnen problemen veroorzaken zoals diarree en buikkrampen.

De hoeveelheid fenegriek voor de borstvoeding varieert ook van de manier waarop je borstvoeding geeft. Hoe meer borstvoeding je geeft hoe meer melk je natuurlijk moet gaan aanmaken.

Vrouwen die hun eigen melk in combinatie met gekochte babymelk combineren dienen meer van het kruid te gebruiken omdat hun melkproductie lager zal liggen. (6)

Hoe snel hebben we resultaat met fenegriek?

Wanneer we kort na de bevalling meteen beginnen met fenegriek te gebruiken zullen de resultaten heel snel opgemerkt worden. Een makkelijke manier om na te gaan of de plant zijn effect reeds heeft in het lichaam is door onze urine te controleren.

De geur van de urine zal namelijk gaan ruiken naar esdoornsiroop. Ook kan onze transpiratie deze geur hebben. Wanneer we dit ruiken dan is dat een teken dat fenegriek in het lichaam actief is.

Fenegriek ook tijdens zwangerschap?

zwangerschap

Het gebruik ervan tijdens de zwangerschap wordt in alle gevallen afgeraden. Het kan leiden tot zware defecten in de hersenen van de ongeboren baby.

Dit kan resulteren in vervormde of niet volgroeide hersenen. Ook kunnen problemen met vooral het korte termijn geheugen optreden.

Toch wordt fenegriek vaak gebruikt in Aziatische landen en in Indië omdat het ochtendziekte kan verhelpen bij zwangere vrouwen. Het zou ook gebruikt worden bij moeilijke bevallingen omdat het de bevalling helpt bevorderen. Dit komt doordat fenegriek een stimulerend effect heeft op de spieren in de baarmoeder.

Toch wordt het in het Westen algemeen afgeraden om fenegriek te gebruiken tijdens de zwangerschap. Om de hierboven genoemde nadelen natuurlijk tijdens de zwangerschap.

Hoewel het dus duidelijk grote voordelen heeft tijdens borstvoeding en om de borsten groter te maken zijn ze niet geschikt om te gebruiken tijdens de zwangerschap

Grotere borsten

Het natuurlijke en goedkoper alternatief voor grotere borsten heet fenegriek!

Vrouwen die hun borsten te klein vinden zijn niet zo zeer genoodzaakt om meteen een borstvergroting te overwegen. Er zou met het kruid Fenegriek een soortgelijk effect kunnen bereikt worden. De borstvorming stimuleren zou men dus kunnen doen met extracten van de plant.

Fenegriek is namelijk een veel goedkoper alternatief voor een borstvergroting. Het bevat geen enkel risico voor een slecht uitgevoerde operatie en het is een natuurlijk product waarmee je geen enkele schade aan je gezondheid kan toebrengen.

kleine borsten

Fenegriek en oestrogeen

Fenegriek behoort tot de groep van de fyto-oestrogenen. Dit betekent dat ze een positieve werking hebben op het oestrogeen in het vrouwelijk lichaam. Simpelweg omdat ze de werking ervan nabootsen. Vrouwen die te kampen hebben met een te laag oestrogeen gehalte zijn dus zeker gebaat bij het gebruiken van dergelijke voedingsproducten.

Ook als alternatief voor oestrogel kan dit kruid heel goed gebruikt worden.

Verband tussen Fenegriek en borstgroei

Doordat fenegriek de werking van oestrogeen nabootst verhoogt het een aantal vrouwelijke
kenmerken in het lichaam. Zoals de borstvorming.

Dit komt gedeeltelijk doordat bepaalde enzymen in de lever worden gewijzigd bij het gebruik van fenegriek. Deze enzymen vertragen de mogelijkheid van het lichaam om oestrogeen af te breken.

Voor vrouwen die vinden dat ze te kleine borsten hebben is dit misschien wel een alternatieve oplossing. Het kruid verhoogt ook nog eens de aanwezigheid van prolactine in het lichaam.

kleine borsten

En het helpt ook bij de ontwikkeling van de melkklieren in de borsten. Fenegriek verhoogt melkproductie tijdens borstvoeding

Fenegriek kan vermengd worden in het eten. De zaden ervan kunnen ook toegevoegd worden aan salades.

Het kan genomen worden in capsules via een supplement of je kan er gewoon thee van maken of in de soep gebruiken.

Het is niet alleen goed voor de groei van de borsten. De nagels, het haar en de algemene hormoonhuishouding bij de vrouw zal er zeker alle baat bij hebben. Fenegriek werd al gebruikt bij de Grieken duizenden jaren geleden. De vacht van hun paarden werd er namelijk enorm glanzend van. (7)

Pijnlijke menstruatie PMS of Menopauze

Diosgenine is een natuurlijke stof die voorkomt in het kruid. En heeft een soortgelijke werking als het oestrogeen dat het lichaam produceert. Deze stof kan helpen bij het voorkomen of verminderen van krampen tijdens of voor de menstruatie. Ook wordt er verondersteld dat dit bestandsdeel verantwoordelijk is voor het verminderen en vaak verhelpen van zogenaamde opvliegers tijdens en voor de menopauze, alsook voor en tijdens de menstruatie.

PMS

Wanneer we te maken hebben met PMS of het premenstrueel syndroom. Dan kunnen we ook gebruikmaken van de gunstige werking van fenegriek. Zo zal het een opgeblazen gevoel en constipatie helpen behandelen. Het zal ook de hormonen helpen in balans brengen en daarbij opvliegers en slaapproblemen helpen behandelen. Verder is dit middel uitstekend te gebruiken tijdens de menstruatie om krampen te bestrijden. (8)

Menopauze

Ook tijdens de menopauze kan dit kruid gebruikt worden om op een natuurlijke manier de aanmaak van oestrogeen te stimuleren. Doordat we de menopauze naderen zullen we moeilijker op een natuurlijke manier oestrogeen aanmaken.

Dat zorgt voor de bekende symptomen tijdens de menopauze zoals opvliegers, opgeblazen buik, depressie, laag libido en nachtzweten.

Ook het libido zou verbeteren bij vrouwen tijdens de menopauze omdat het kruid op een natuurlijke manier de bevochtiging van de vagina zal stimuleren. Die grotendeels door oestrogeen wordt bepaald en pijn kan veroorzaken tijdens het vrijen bij vrouwen in de menopauze door een te droge vagina. (9)

Fenegriek Tijdens De Zwangerschap?

zwangere vrouw

Hoewel planten en kruiden veilig kunnen ogen, doordat ze van natuurlijke oorsprong zijn. Kunnen ze toch sterke effecten hebben. Trigonella foenumgraecum L Leguminosae, beter bekend als Fenegriek is een plant wiens zaden en bladeren een hele lange geschiedenis hebben in het gebruik van alternatieve geneeskunde. Fenegriek tijdens zwangerschap gebruiken kan gevaarlijke effecten hebben op de ongeboren baby. Om die reden is het aangewezen om geen Fenegriek tijdens zwangerschap te gebruiken.

Fenegriek wordt zowel gebruikt in de ayurvedische geneeskunde als in de Chinese geneeskunde. Het wordt bijna in het hele Midden-Oosten gebruikt. Het gebruik van fenegriek is ook niet altijd voor medische doeleinden. Heel veel broodbereidingen en andere soorten gerechten worden klaargemaakt met fenegriek erin verwerkt.

De smaak van fenegriek kan soms wat bitter zijn en het kan voorkomen dat we een aparte lichaamsgeur krijgen door fenegriek geregeld te gebruiken. Een beetje zoals esdoornsiroop.

Fenegriek wordt dus ook heel vaak gebruikt als een alternatief medicijn. Vooral om de melkproductie te stimuleren bij vrouwen die borstvoeding geven. De resultaten van Fenegriek op dat vlak zijn absoluut verbluffend. Een ander gebruik van fenegriek die specifiek voor vrouwen is bedoeld is het vergroten van de boezem bij vrouwen met een te kleine boezem. Fenegriek zal de groei van de borsten stimuleren.

Risico’s bij het gebruik van fenegriek tijdens zwangerschap

fenegriek zwangerschap

Wetenschappers hebben de effecten van fenegriek nog niet goed bestudeerd bij zwangere vrouwen. Vooral dor de gevaarlijke risico’s bij de baby. Wel eens geweten dat er defecten kunnen voorkomen in de neurale buis. Het zogenaamde neuralebuisdefect. Anencefalie is een bepaalde aandoening die ontstaat tijdens de ontwikkeling van de embryo. Het gebruik van fenegriek kan het risico daarop drastisch verhogen tijdens de zwangerschap.

Bij dieren werd ook aangetoond dat hydrocefalus of een waterhoofd kan ontstaan wanneer tijdens de zwangerschap fenegriek wordt gebruikt. Dit is een teveel aan vocht die enorme druk levert op de hersenen. De hersenfunctie kan enorm worden verminderd door deze aandoening.

Andere problemen die kunnen ontstaan zijn geheugenverlies bij baby’s en problemen met het korte termijn geheugen.

Fenegriek werd vroeger heel vaak gebruikt, vooral in Rome om te helpen tijdens de bevalling. Volgens een artikel die werd gepubliceerd in 2003 kon dit leiden tot een te snelle bevalling.

Ook kan fenegriek leiden tot een miskraam wanneer dit wordt genomen tijdens de zwangerschap. Gebruik zeker geen fenegriek tijdens de zwangerschap zonder dat een arts dat heeft voorgesteld.

Andere risico’s van het gebruik van fenegriek tijdens zwangerschap

Fenegriek verlaagt de bloedsuikerwaarden. Wanneer je een normale of lage bloedsuikerwaarde hebt kan dit ervoor zorgen dat de bloedsuiker te laag komt te staan. Dat kan voor problemen zorgen en kan tijdens de zwangerschap voor ernstige problemen zorgen met de baby.

Symptomen zoals licht in het hoofd, duizeligheid, zweten, flauwvallen… Wanneer men flauwvalt gedurende de zwangerschap kan dit ervoor zorgen dat de foetus ernstig gekwetst wordt of jezelf.

Conclusie

zwangerschap

Hoewel fenegriek wonderen kan doen voor vrouwen wanneer ze grotere borsten willen of wanneer ze problemen hebben om de melkproductie op gang te brengen of op gang te houden. Of wanneer de melkproductie moet gestimuleerd worden.

Toch is fenegriek tijdens de zwangerschap zeker niet aan te raden. Er bestaat echter niet veel onderzoek bij mensen daaromtrent. Echter bij dieren zijn de gevolgen reeds meerdere malen aangetoond. Om die reden wordt fenegriek tijdens de zwangerschap zeker afgeraden.

Na de zwangerschap is er natuurlijk geen enkel probleem met het gebruik van een supplement met fenegriek. Het kan gebruikt worden als natuurlijk laxeermiddel, als natuurlijke borstvergroting, om de melkproductie te stimuleren… En vele andere ongemakken kunnen worden verholpen door fenegriek te gebruiken. (10)

Bijwerkingen

Bijwerkingen fenegriek

Het kruid mag niet worden genomen wanneer je te maken hebt met oestrogeen gevoelige kankers. Zeker borstkanker. Onderzoeken tonen aan dat het de groei van borstkankercellen kan stimuleren wanneer die aanwezig zijn.

Fenegriek heeft ook een effect op de spieren in de baarmoeder. Dat zorgt ervoor dat de baarmoeder kan samentrekken en kan zorgen voor een miskraam bij zwangere vrouwen.

Ook kan de baby ernstige afwijkingen aan de hersenen hebben wanneer het kruid wordt gebruikt tijdens de zwangerschap.

Naast deze risico’s is het gebruik van fenegriek volkomen veilig. Echter wanneer dosissen van meer dan 100 gram per dag worden gebruikt kunnen problemen met de spijsvertering ontstaan die kunnen leiden tot diarree en overtollige winderigheid. Ook misselijkheid kan voorkomen bij gebruik van hele hoge dosissen.

Interactie met medicatie

Wanneer je medicatie neemt om het bloed te verdunnen gebruik je het kruid beter niet. Of overleg je alvast beter alvorens met je dokter of je dit kan gaan gebruiken. Dit komt doordat ingrediënten in de plant er kunnen voor zorgen dat er makkelijker bloedingen kunnen ontstaan wanneer het bloed sterk wordt verdund met medicatie.

Ook wanneer men medicatie neemt tegen diabetes dien je beter eerst de dokter te verwittigen voor je een supplement neemt. Ook bepaalde medicatie tegen depressie namelijk de monoamine oxidase remmers kunnen ervoor zorgen dat het effect wordt versterkt.

Spijsvertering

Hoge hoeveelheden van de zaden, zoals meer dan 100 gram per dag kunnen het risico vergroten op problemen met de spijsvertering. Deze problemen kunnen dan bijvoorbeeld maagproblemen zijn, misselijkheid, overtollige gassen en opgeblazen gevoel. In ernstige gevallen kan diarree voorkomen, al dan niet gepaard met buikkrampen.

Een supplement nemen samen met een maaltijd, en grote dosissen opsplitsen in verschillende momenten op de dag kan een groot deel van de problemen vermijden. Het gebruik van het kruid zorgt ook voor een bepaalde lichaamsgeur, die te vergelijken is met die van esdoornsiroop.

Zwangerschap

zwangere vrouw

De bijwerkingen fenegriek tijdens de zwangerschap kunnen ernstige gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Naast de vele andere voordelen van fenegriek voor vrouwen dient fenegriek in alle geval vermeden worden tijdens de zwangerschap.

Het kan zorgen voor defecten in de hersenen bij het ongeboren kind, zoals een waterhoofd. Ook kunnen naast de zichtbare defecten ook problemen ontstaan met het korte termijn geheugen van de baby, wanneer het kruid wordt gebruikt tijdens de zwangerschap.

Na de zwangerschap heeft het kruid echter heel wat voordelen. Zo ondersteunen de zaden de productie van moedermelk. Vrouwen die dus een verminderde melkproductie hebben, of zich zorgen maken over het al dan niet voldoende produceren van moedermelk. Die kunnen dan worden geholpen door het gebruik van dit supplement. Om op die manier zeker voldoende moedermelk te gaan produceren.

Het wordt ook gebruikt om de borsten groter te maken. Dit gebeurt door het stimuleren van borstweefsel en het gevoeliger maken voor oestrogeen in de cellen van het borstweefsel. Op die manier gaan de borsten groter worden.

Diabetes

diabetes onderzoek

Een van de voordelen van fenegriek is dat ze de bloedsuikerwaarden doen dalen en insulineresistentie kunnen helpen oplossen. Dit zijn nu net vaak de problemen waar mensen met diabetes mee te maken krijgen.

Wanneer medicatie wordt genomen voor een te hoge bloedsuiker kan dit ervoor zorgen dat door de interactie met het kruid, de bloedsuikerwaarden te laag gaan worden.

Dit kan dan allerlei problemen gaan veroorzaken zoals duizeligheid, misselijkheid, flauwvallen. Om dit te vermijden praat je beter eerst met een arts om eventueel de medicatie te verlagen vooraleer je begint met een dosis fenegriek.

Bloedverdunners

Mensen die bloedverdunners nemen moeten oppassen met het gebruik van het kruid. Dit komt doordat het risico op bloedingen kan worden verhoogd als reeds medicatie wordt genomen om het bloed dunner te maken.

Fenegriek kopen

fenegriek zaden

Je kan fenegriek kopen als kruid in zijn hele vorm of poedervorm. Of fenegriek kopen als een supplement zoals een pil of een vloeibare vorm. Je kan fenegriek krijgen als thee of crème. Fenegriek is nog steeds gebruikt in vele Indiaanse recepten. De zaden van fenegriek zijn meestal te vinden in Indiase kruidenwinkels of in grote supermarkten. Supplementen, thee en crèmes vind je makkelijk online.

Dosis kan variëren van 5 tot 30 gram per dag. Het is vooral afhankelijk van de persoon en de reden voor het gebruik.

Aanbevolen dosis

De zaden hebben een bittere smaak. om die reden wordt meestal een capsule genomen, wanneer dit kruid wordt gebruikt in de alternatieve geneeskunde.

Wanneer het gaat om diabetes te behandelen kunnen dosissen van 5 tot 30 gram worden genomen. En dit 3 keer per dag. Wanneer het extract geconcentreerd is kunnen veel lagere dosissen reeds effectief zijn, zoals bijvoorbeeld 1 gram per dag via een supplement.

Delen op: