Wat Zijn De Voordelen Van Damiana?

Delen op:


Als iemand je moest vertellen dat Damiana de naam was van een oude Zuid-Amerikaanse godin, dan zou je het waarschijnlijk geloven. De naam klinkt zeker exotisch en romantisch genoeg. Maar het blijkt de naam van een plant te zijn, met nogal romantische en exotische gebruiken.

Wat is Damiana?

Het is een laag groeiende plant met gele bloemen. Ze komt voor in subtropische klimaten zoals in Texas, Mexico, Centraal en Zuid-Amerika. Damiana wordt reeds eeuwenlang gebruikt als afrodisiac en tonicum voor de blaas en nieren. De Indianen in Mexico waren de eersten die deze werking van damiana ontdekten. Verder werd het gebruikt door de Maya’s.

Zoals met vele kruiden tegenwoordig, de plant behandelt vele aandoeningen die gaan van seksuele gezondheid, diabetes tot angstaanvallen. Er is niet veel bewijs voor deze claims. Toch is het sinds jaar en dag populair bij sommige culturen.

Andere bekende gebruiken met damiana zijn om de energie te verhogen, astma te bestrijden, depressie tegen te gaan, impotentie te behandelen en om problemen met de menstruatie aan te pakken.

De werkzame stoffen in de plant

De samenstelling van de plant is zeer complex. Men weet nog steeds niet helemaal hoeveel componenten er daadwerkelijk aanwezig zijn in de plant. We weten dat een deel daarvan bestaat uit olie. Dat flavonoïden, gonzalitosine, arbutine, tannine en damianine in de plant aanwezig is. Verder vinden we hoeveelheden fosfor, thymol en glycosides.Men heeft nog steeds niet kunnen vaststellen hoe de werking van de plant exact tot stand komt.

De geschiedenis van Damiana

Damiana kent een zeer lange geschiedenis. Hoewel we weinig wetenschappelijke onderzoeken kunnen voorleggen, toch moet het gebruik van de plant zeker zijn reden hebben gehad.

Het werd onder meer gebruikt door de Indianen in Mexico, zij gebruikten het hoofdzakelijk tijdens religieuze ceremonies. Het werd echter verbannen toen men vaststelde dat er overdreven seksueel gedrag begon te ontstaan bij het gebruik van damiana.

De Indianen in Mexico begonnen daarna met het ruilen van damiana met de Azteken.

Ook de Maya’s hielden zich bezig met het kweken van damiana. Hun gebied ging van Mexico door Guatemala, Belize en Honduras. De Maya’s gebruikten ze vooral om te helpen bij ziektes. Het werd daar gezien als een algemene tonic om de gezondheid te verbeteren.

Waar is Damiana goed voor?

De werking van Damiana zit vooral in de bladeren. Studies tonen aan dat er aanwijzingen zijn op gebied van seksuele opwinding en uithoudingsvermogen, zowel bij mannen als vrouwen, bij het gebruik ervan. De plant onderdrukt oestrogeen.

Damiana

Sommige mensen gebruiken het ook voor problemen met de blaas of problemen bij het urineren.

Door de jaren heen zijn vele producten aangeduid als afrodisiac.

Het is aangetoond door studies dat de plant succesvol is in het verhogen van het libido bij mannelijke ratten.Damiana heeft een dubbel effect. Zo zal het zeer snel de genitale zone gaan stimuleren door de hoeveelheid zuurstof te verhogen. Wanneer de plant voor een langere periode gebruikt wordt kan ze de energie doen toenemen en daardoor de prestaties sterk verbeteren. Een beetje hetzelfde als tribulus terrestris.

libido verhogen

Damiana wordt ook gebruikt om depressie te behandelen en om problemen zoals angst en zenuwachtigheid te behandelen. Het heeft een kalmerend effect, hoewel het toch ook stimulerend werkt en de energie gaat doen toenemen.

Verder kan het gebruikt worden om de spijsvertering te verbeteren en zal het werken tegen problemen als constipatie. In hoge hoeveelheden kan het gebruikt worden als laxeermiddel.

De belangrijkste versie waar alle herbalisten het over eens zijn is zijn krachtige werking op de seksualiteit. Het zal de spijsvertering stimuleren en zuurstof naar de geslachtsdelen transporteren. Het verhoogt ook de energiewaarden in het lichaam die voor een groot deel de oorzaak zouden zijn voor het verhogend effect op het libido.

Bij vrouwen wordt damiana gezien als een ideaal middel om het orgasme te verbeteren.

Waar kan je damiana vinden?

Tegenwoordig kan je ze vinden in thee en in supplementen. Het kan ook in sommige delen van de wereld gevonden worden in een alcoholische drank. Je kan ze ook roken, maar dat wordt niet aangeraden. Omdat de werking ervan deels wordt afgebroken door het te verbranden.

Damiana niet gebruiken bij

Het gebruik van damiana wordt gezien als veilig. Het wordt via de mond genomen en wordt in normale hoeveelheden gezien als veilig. Dat betekent dat de plant geen directe bijwerkingen zal opleveren.

Bij hogere dosissen echter (hoger dan 100 gram) kunnen psychoses en hallucinaties ontstaan. Bij nog hogere dosissen (200 gr) kunnen ernstige problemen zoals hondsdolheid ontstaan.

Tijdens de Zwangerschap

zwangerschap

Zwangere en borstvoeding gevende vrouwen mogen het niet gebruiken.

Men weet niet of het al dan niet goed is voor vrouwen tijdens de zwangerschap omdat er te weinig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de plant zijn gedaan.

Het is daarom beter dat we het zekere voor het onzekere nemen en de plant niet gebruiken tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Medicatie tegen diabetes

Het gebruik van damiana kan er ook voor zorgen dat de bloedsuiker gaat verlagen. Mensen die medicijnen nemen tegen diabetes kunnen daardoor te maken krijgen met een te lage bloedsuiker. Het is daarom zeker aangeraden om eerst met een arts te praten. En misschien de dosis van de medicatie te kunnen verlagen om op die manier het risico niet te lopen op een te lage bloedsuikerwaarde.

Andere

Ook mensen met problemen aan de lever dienen het kruid te vermijden.

In hoge dosis kan het kruid hallucinaties veroorzaken.

Hoeveel damiana dien je te gebruiken?

Een gemiddelde dosis is 2 tot 4 gram per dag. Maar dat is afhankelijk van persoon tot persoon en kan bij de een gevoeliger zijn dan de ander. Hallucinaties treden bijna altijd op bij dosissen van 200 gram.

Er wordt gezegd dat de plant de effecten van cannabis nabootst. Echter zijn damiana supplementen in de meeste delen van de wereld volledig legaal.

Delen op: