Ashwagandha: De Lange Lijst Voordelen En Eigenschappen!

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een kruid uit de nachtschadefamilie. Het heeft zijn oorsprong in India, waar het al millenia lang gebruikt wordt in de ayurvedische kruidengeneeskunde. De plant wordt tussen de meter en anderhalve meter groot.

In de bladeren zijn de werkende stoffen echter in mindere mate aanwezig. Voor gebruik als medicijn worden daarom vooral de wortels gebruikt.

Withania Somnifera, zoals de botanische naam luidt. Wordt sinds eeuwenlang gebruikt tegen stress omdat het inwerkt op de stresshormonen.

Deze bevatten withanoliden en werken als natuurlijke steroïden. Het wordt in onze landen nog niet zo vaak gebruikt maar langzamerhand krijgt het kruid ook naam en faam in Europa.

Ondanks er niet zoveel gelijkenissen te vinden zijn met Ginseng, wordt het toch de Ginseng van India genoemd. Dit omdat het soortgelijke effecten teweegbrengt in het lichaam. Het is echter totaal niet hetzelfde als Aziatische, Amerikaanse of Russische Ginseng.

Ashwagandha kan op die manier heel goed gebruikt worden als testosteron booster. En dat heeft een goede reden. Er zijn een groot aantal studies en onderzoeken die dit aantonen.

withania somnifera plant

Waar komt ashwagandha vandaan?

Ashwagandha behoort tot dezelfde familie als de tomaten, de nachtschade. De plant heeft gele bloemen en ze produceren een roodachtig fruit de grootte van een druif. Het kruid groeide vroeger in de droge streken van India, Noord Afrika en het Midden Oosten. Vandaag de dag echter groeit Ashwagandha ook in andere gematigde streken waaronder de Verenigde Staten en Australië. De plant ziet er ongeveer als volgt uit.

Zowel de bessen als de wortel worden gebruikt om er poeder van te maken, en om te gebruiken voor heel veel aandoeningen. Er worden ook supplementen van gemaakt. Het poeder kan gebruikt worden door een capsule te nemen en in te slikken, je kan de inhoud van de capsule evengoed in water mengen en op die manier opdrinken.

In het Sanskriet betekent de naam Ashwagandha ‘De geur van een paard’. Terwijl het niet naar een paard ruikt. De naam komt van de fysieke capaciteiten die het paard met zich meebrengt. Het geeft je namelijk de kracht van een paard. De kracht neemt toe, de concentratie verhoogt en de uithouding verbetert bij het gebruik van Ashawagandha. Het werd traditioneel gebruikt voor mensen die moesten herstellen van een zware ziekte, om het immuunsysteem te versterken en om mensen sneller terug te laten genezen.

Kruiden zoals Ashawagandha worden adaptogenen genoemd. Dit heeft het kruid te danken aan zijn unieke mogelijkheid om zich aan te passen aan de behoefte van ons lichaam. Het duurt een viertal weken vooralleer het kruid begint te werken. En dat zal je niet alleen merken aan je fysieke capaciteiten. Bij het gebruiken van Ashawagandha is een geestelijke verbetering duidelijk voelbaar. Men zal zich minder snel druk maken om bepaalde omstandigheden waar men zich voorheen wel ging druk over maken.

Adaptogenen helpen ons omgaan met angstgevoelens door de gezondheid van onze bijnieren te verbeteren. Dit orgaan regelt onze fysieke reactie wanneer stress zich voordoet.

Waarvoor wordt ashwagandha gebruikt?

Ashwagandha wordt vooral gebruikt voor het behandelen van stress en zijn daardoor veroorzaakte aandoeningen. Doordat veel aandoeningen juist ontstaan door stress is ashwagandha daar om zeer geschikt voor het behandelen van een relatief groot aantal ziekten.

Het is een zeer sterk middel om de mentale toestand te verbeteren en dus het algemene welzijn van de mens. Het geeft een rustgevend effect en kan ook dienen als een middel om beter te slapen.

Niet omdat je er echt moe van wordt maar gewoon omdat het erg ontspannend werkt. Ook werkt het ontstekingsremmend en kan het worden gebruikt bij koorts. Het wordt ook vaak gebruikt om de algemene weerstand te versterken en zo ziektes en infecties te vermijden. Dit door zijn positieve werking op het immuunsysteem.

De indianen gebruikten het kruid om toen nog onbekende ziektes als alzheimer en andere hersenaandoeningen te behandelen.

Positieve eigenschappen van ashwagandha

ashwagandha plant

De directe voordelen van ashwagandha voor de gezondheid zijn :

  • Minder stress
  • Een rustiger gevoel
  • Enorme boost voor het algemeen welzijn
  • Meer testosteron door middel van minder cortisol
  • Hoger libido
  • Een goede nachtrust
  • Sterker immuunsysteem

Onderzoeken naar de werking van ashwagandha

Er zijn reeds vele onderzoeken gedaan naar de werking van ashwagandha en men heeft onder andere ontdekt dat ashwagandha beschikt over vele duurzame antioxidanten.

Een Duits onderzoek aan de universiteit van leipzig toonde aan dat er een fikse toename aan activiteit kon worden vastgesteld van de neuro-transmitters in de hersenen met daardoor ook een groter cognitief geheugen.

Een ander onderzoek van een Amerikaanse universiteit in Texas toonde dan aan dat met ashwagandha gevoelens van angst en depressie konden worden verminderd.

Verder in dit artikel komen meerdere onderzoeken aan bod die zijn gedaan rond de werking van ashwagandha.

Ashwagandha werking

Veroudering tegengaan

Ashwagandha heeft aangetoond te kunnen helpen bij het tegengaan van de veroudering van onze cellen. Men kon de leeftijd van de cellen verlengen met zo’n 20% na het gebruik van withania somnifera. Ook de moleculaire schade aangebracht door de veroudering en door aanvallen van vrije radicalen werd sterk naar beneden gebracht. (1)

Het zou kunnen helpen als een potent middel om de veroudering tegen te gaan. Maar kan niet in het algemeen gezien worden als een manier om langer te leven. Daarvoor is het alvast veel te vroeg om uitsluitsel te geven. Meer onderzoeken moeten hiervoor nog volgen.

GABA receptoren stimuleren

Withania Somnifera heeft aangetoond dat het de GABA receptoren kan helpen stimuleren. Dit zou vooral van belang zijn bij het regelen van het slaappatroon.

Serotonine verhogen

Men kon vaststellen dat het gebruik van ashwagandha ervoor kon zorgen dat na 8 weken het serotonine gehalte kon verhogen.

Dit zou vooral komen door het voorkomen van het verlies aan serotonine door cortisol. (2)

Stress en cortisol verlagen

stress

Het kruid heeft de eigenschap om cortisol te verlagen. Dit wordt gedaan op een zodanig krachtige manier dat de cortisol ofwel het stresshormoon volledig terug in balans wordt gebracht na een stressvolle situatie.

In een onderzoek waar ratten onder zware stress geplaatst werden, kon men zien dat na het gebruik van een supplement met ashwagandha, de cortisol die significant ging stijgen tijdens en na de stressvolle situatie. Volledig terug in balans werd gebracht door daarna het supplement te gebruiken.

Cortisol is belangrijk, maar door stress krijgt het hormoon abnormaal hoge waarden aangemeten. Dit kan leiden tot ernstige problemen met de gezondheid. Waaronder slapeloosheid, overgewicht, hartziekten, diabetes, verlies van libido en vele andere problemen.

Het in balans houden van het cortisol is dus van groot belang. Indiase ginseng is daar dus uitstekend voor te gebruiken.

Hoe gaat Ashwagandha Cortisol verlagen

Kruiden zoals Ashwagandha worden dus adaptogenen genoemd. Dat betekent dat deze kruiden zich kunnen omzetten naar wat het lichaam van hen nodig heeft. Adaptogenen helpen ons omgaan met angst, ze helpen ook omgaan met stress. Het kan stress verlagen.

Cortisol is het hormoon dat onze bijnieren aanmaken in een stressvolle situatie. Sommige mensen zullen wellicht zeggen, ik heb nooit last van stress. Stress is meestal niet voelbaar, meestal ook niet merkbaar. Stel dat je net voor een belangrijke afspraak in de file staat en je merkt dat je te laat zal aankomen op de afspraak. Misschien gaat men zich daar niet druk over maken. Reken echter maar dat de cortisol productie in volle gang is op dat bepaalde moment. Een ander voorbeeld is wanneer je een lange inspanning aan het doen bent. Mensen die langer dan 20 minuten fietsen op een gematigd tempo bijvoorbeeld. Die bezorgen hun spieren enorme stress. Deze stress zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol gaan aanmaken. Stress krijg je elke dag. Dag in dag uit.

Cortisol is voor niks goed, het zorgt ervoor dat je lichaam meer vet opslaat, dus krijg je te maken met overgewicht. Bij mannen kan vrouwelijke borstvorming ontstaan doordat testosteron wordt omgezet in oestrogeen. Het libido gaat drastisch naar beneden en de spierkracht neemt af. Net zo snel als het algemeen welzijn.

Cortisol aanmaken is een natuurlijk proces en gebeurt bij iedereen. Op zich is daar niks mis mee. Maar in vergelijking bij vroeger wordt meer en meer cortisol geproduceerd door het steeds drukker wordende leven dat wij leiden. Ashwagandha kan zowel het cortisol doen dalen, en het testosteron doen stijgen. En dat op 2 verschillende manieren.

Een onderzoek bij het ICMR Advanced Centre for Reverse Pharmacology heeft ontdekt dat de deelnemers (12 mannen en 6 vrouwen tussen 18 en 30 jaar oud) een verhoogde spiermassa hadden van 2 kg en dat hun vetpercentage gedaald was met 2% na 60 dagen. De dosis bedroeg de eerste 10 dagen 750mg per dag, de volgende 10 dagen 1.000mg per dag en de volgende 10 dagen 1.250mg.

Logisch komt er met meer spiermassa ook meer kracht, en dat gebeurde ook bij de deelnemers. Ze hadden een sterkere grip, een verhoogde kracht in de quadriceps en meer kracht in de onderrug. De deelnemers hadden geen krachttraining gedaan tijdens de studie. Dat de deelnemers dus extra spierkracht aanmaken zonder aan krachttraining te doen is zeer opmerkelijk.

Een ander voordeel van Ashwagandha is dat het de slechte LDL cholesterol verlaagt. Dat werd duidelijk doordat de concentratie triglyceriden in het bloed van de deelnemers opmerkelijk gedaald was. Deze slechte LDL cholesterol is de oorzaak van vele hartziekten en zorgt op zijn beurt voor het dichtslibben van de bloedvaten.

Vermoeidheid tegengaan

Vermoeidheid als gevolg van stress kan worden tegengaan door ashwagandha te gebruiken. Dit werd getest in een zwemtest. Proefdieren werden eerst onder grote stress geplaatst en moesten daarna meteen een zwemtest afleggen. Men zag een duidelijke verbetering in het tegengaan van vermoeidheid als gevolg van stress. (*)

Depressie

depressie

Bij dieren heeft ashwagandha kunnen aantonen gunstige effecten hebben bij depressie. Zo zag men een iets minder gunstig resultaat dan het medicijn imipramine. Maar toch een verbetering van 30 tot 45% van de depressieve symptomen. (*)

Een ander onderzoek waarbij gedurende 14 dagen getest werd op de antidepressante effecten van withania somnifera toonde een resultaat aan die te vergelijken was met imipramine. Hoewel de combinatie van ashwagandha met imipramine nog effectiever was in dit onderzoek. (*)

Nog een volgend onderzoek toonde dan weer gelijkaardige effecten als het medicijn Diazepam aan, in de behandeling van depressie. (*)

Testosteron

krachttraining

Ashwagandha zal bij gezonde mensen een kleine stijging van het testosteron weergeven. Echter zullen mensen met een (klein) testosteron tekort wel grote voordelen boeken uit het gebruik van dit kruid.

Zo zal het testosteron worden verhoogd. Dit komt grotendeels dus door de cortisol remmende werking. Daarnaast zal het de omzetting van testosteron naar estradiol tegengaan. Daardoor komt er meer testosteron in het lichaam.

Daarnaast wordt de werking van de teelballen en de bijnieren verbeterd. Wanneer de bijnieren minder cortisol moeten aanmaken kunnen ze logischerwijs beter hun werk doen ivm testosteron.

Ook de aanmaak en de kwaliteit van het sperma kan grote stappen vooruit maken dankzij dit kruid. Zo zal het volume van het sperma gaan toenemen en zal ook de kwaliteit ervan sterk verbeteren.

Onderzoeken met Ashwagandha en testosteron

In een eerste studie, uitgevoerd aan de Chhatrapati Shahuji Maharaj Medical University. Daar gaven ze onvruchtbare mannen, 5 gram withania somnifera, 3 maanden lang. Het resultaat was dat het testosteron gestegen was met 40% tegenover de andere mannen die een placebo toegediend kregen. Sperma activiteit was toegenomen met 15%

Een andere studie aan de Mahalaxmi Clinic in Mulbai, ontdekte gelijke effecten. Ze gaven een groep van 25 mannen een extract van Ashwagandha namelijk KSM-66. Dat bevat 5 gram withanolides. Er waren ook 21 mensen die een placebo toegediend kregen. Na 90 dagen werd het testosteron gehalte gemeten en men ontdekte dat het testosteron met 17% was gestegen bij de mensen die withania somnifera namen. Er was ook een stijging van 34% bij het luteïniserend hormoon. Dat toont aan dat Ashwagandha werkt door de testosteron aanmaak te stimuleren in de gonadotrofe cellen.

De derde studie toonde weer positieve resultaten. Onderzoekers hadden 60 mannen die 5 gram Withania Somnifera kregen, met magere melk voor 90 dagen. Na 3 maanden keken de onderzoekers naar hun testosteron gehalte. Het testosteron was met 16% toegenomen terwijl het cortisol met 30% gedaald was.

Een vierde studie gaf zowel mannen als vrouwen een 250 tot 500mg dosis ashwagandha voor verschillende maanden. 1 tot 6 maanden. Daarin werd duidelijk dat het cortisol gedaald was met 14%, de HDL (goeie) cholesterol was gestegen met 17.3%.

Ashwagandha verhoogt testosteron en doet cortisol dalen

Cortisol is een stresshormoon dat testosteron kapot maakt. Dus logisch, iets dat cortisol naar beneden brengt, zorgt automatisch voor een stijging van het testosteron. Ook de stijging van de goeie cholesterol is een positief punt. Dat beschermt het hart en zorgt nog eens voor een hoge aanmaak van testosteron.

Zoals je kan zien zijn er veel studies gedaan op mensen die aantonen dat Ashwagandha het testosteron verhoogt en het cortisol verlaagt.

Hoe werkt Ashwagandha op testosteron?

Withanolides stimuleren de aanmaak van testosteron in de gonadotrofe cellen. Dit gebeurt door het luteïniserend hormoon te verhogen. Andere bestanddelen in Ashwagandha verlagen de cortisol, dat zorgt ervoor dat testosteron niet wordt omgezet in oestrogeen. Het kruid geeft de goeie cholesterol een boost, dat zorgt op zijn beurt voor meer testosteron aanmaak.

Dat is hetgeen men weet van wetenschappelijke studies. Mogelijk is er nog meer in Ashwagandha die het testosteron doet verhogen. Zo is het rijk aan Zink en andere mineralen die belangrijk zijn bij de aanmaak van testosteron.

De effecten op het cortisol kunnen misschien we als het belangrijkst beschouwd worden. Omdat ze de aromatase zullen blokkeren. De aromatase is het gevolg van stress, waardoor testosteron zal worden omgezet in oestrogeen. bij mensen die last hebben van overmatige stress is de aromatase een stuk hoger. Dit zorgt voor een groot aantal ongunstige effecten in het lichaam. Waaronder een verlaagd libido, impotentie, diabetes, overgewicht, hartproblemen en slapeloosheid. Het is dus van groot belang dat we die aromatase en het cortisol als gevolg van stress onder controle houden.

Ashwagandha oplossing tegen impotentie

ashwagandha het kruid voor een sterke erectie?

Terwijl producten als viagra steeds meer hun opmars maken. Mensen zijn niet meer beschaamd om bij de dokter langs te gaan met hun seksuele problemen. En het is goed dat mannen hierin beginnen initiatief te nemen. Want seksuele gezondheid heeft voor een groot deel te maken met algemene gezondheid.

Maar wanneer het gaat over impotentie en erectieproblemen, kunnen we ook zonder de medicijnen. Omdat ze worden geleverd met een groot deel nevenwerkingen, zoals hoofdpijn, problemen met zicht enzovoort. En wanneer ze werken, doen ze niks aan het probleem op de lange termijn. Een andere belangrijke factor van mannelijke seksuele gezondheid is een algemeen goed gevoel.

Natuurlijke producten bij erectiestoornissen en impotentie

Gelukkig zijn er natuurlijke producten die vaak kunnen helpen bij erectiestoornissen en impotentie of onvruchtbaarheid.

Veel mannen, meestal rond de 50 of daar rond, hebben te maken met lage testosteron. Testosteron het mannelijk hormoon, hebben we nodig voor de seksuele gezondheid. Sommige gebruiken daardoor testosterongel, maar dat is niet altijd nodig.

Soms kan je het lichaam ook een klein beetje helpen, zo kan het op die manier het testosteron verhogen. Er zijn een aantal kruiden die de aanmaak van testosteron op een natuurlijke manier kunnen verhogen. Eén daarvan is withania somnifera.

Libido en spierkracht verhogen

Kan ashwagandha stress verlagen en testosteron, libido, spierkracht verhogen? Ja, dit in het westen nog steeds onbekend Indiaas kruid kan dat, en nog veel meer! Tenzij je gekend bent met de ayurvedische medicijnen, maar anders zal je waarschijnlijk denken, Ashwa wat? De uitspraak is niet gemakkelijk voor iemand van het westen. Het kruid Withania Somnifera wordt in India reeds duizenden jaren gebruikt. De werkzame stof van de Ashawagandha plant zijn de Withanoliden. Het zijn een soort steroïden die een zelfde werking hebben als de werkzame stoffen in Ginseng. In de Ayurveda wordt het meestal voorgeschreven om het libido wat op te krikken. Andere toepassingen van withania somnifera zijn als rustgevend en als ontspannend middel. Wie problemen had om de slaap te vatten kan op die manier worden geholpen met het nemen van Ashawagandha.

Wanneer je gestrest bent, laag libido hebt, of je afvraagt waar je spieren gebleven zijn. Dan kan Ashwagandha misschien wel hulp bieden. Ashwagandha heeft de mogelijkheid om meer spierkracht aan te maken, een hoger libido te krijgen en meer testosteron aan te maken. De productie en de kwaliteit van het sperma wordt met Ashawagandha ook verhoogd. Samen met al die andere voordelen, verlicht het nog eens stress. In de hedendaagse maatschappij is stress de allergrootste boosdoener van heel veel kwaaltjes. De belangrijkste daaronder zijn overgewicht en het daarmee gepaarde lager libido.

Betere vruchtbaarheid

Ashwagandha heeft reeds aangetoond, de vruchtbaarheid te ondersteunen. Testen zijn uitgevoerd waarbij niet alleen het testosteron, maar ook het sperma en de kwaliteit van het sperma toenamen. Er zijn vele factoren die een rol kunnen spelen in de verstoring van de hormonen bij mannen. Leeftijd kan daarbij een grote rol spelen, maar ook overgewicht en stress. Stress kan zowel mentaal als fysiek zijn. Overtraining kan ook voor stress zorgen. Dus ook mensen die denken gezond bezig te zijn kunnen ook te maken krijgen met een vorm van stress.

withania somnifera

Hormonen in balans brengen

De hormonen in balans brengen is meer dan vitaliteit. Dat zorgt ervoor dat de prostaat gezond blijft, het lichaamsgewicht op peil blijft, een normale seksdrift, een goede erectie. Dit zijn enkel een aantal voorbeelden van problemen die men kan krijgen bij hormonen die niet in balans zijn.

Voor een man is het belangrijk om normale hormonen niveaus te hebben, een gezonde seksuele functie, genoeg spiermassa en kracht ontwikkelen en goed functionerende hersenen. Een man zal zich beter voelen, meer energie hebben, meer zelfvertrouwen, wanneer die in topconditie is. Door al die dingen in balans te brengen heeft ashwagandha zijn reputatie verdiend als afrodisiac en lustopwekkend middel die de natuurlijke productie van testosteron ondersteunt.

Mannen die ouder worden kunnen zeer goed gebaat zijn bij het nemen van ashwagandha. Zeker als die wilt beschermd zijn tegen allerlei aandoeningen van de hormonen die te maken hebben met de stijgende leeftijd. Zoals testosteron tekort, erectiestoornis, impotentie, onvruchtbaarheid, laag libido.

Wat doet Withania somnifera voor vrouwen

Bij vrouwen zien we ook een stijging van het libido door ashwagandha te gebruiken. Dit komt dan vooral door de enorme verbetering van de gemoedstoestand. Vrouwen kunnen het kruid in verschillende omstandigheden gebruiken. Wanneer we last hebben van PMS of pijnlijke menstruaties hebben kunnen we van de licht verdovende werking gebruikmaken om de pijn te verzachten.

Bij depressie kan het kruid echter ook gebruikt worden. Wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de werking van ashwagandha gelijk is aan de werking van lorazepam. Lorazepam is een medicijn die wordt toegediend aan mensen die last hebben van spierkrampen of spanningen. Het medicijn is een sterk ontspannend middel. Withania Somnifera is dus net zo krachtig om te gebruiken en heeft een stuk minder bijwerkingen dan de medicijnen lorazepam.

Bijwerkingen

Ashwagandha heeft weinig bijwerkingen, maar mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap omdat het risico op een miskraam kan toenemen door de werking van withania somnifera op de spieren in de baarmoeder.

Het supplement wordt beter genomen tijdens het eten.