Helpt Vitamine B Tegen Haaruitval?

Vitamine B tegen haaruitval wordt in heel wat haarproducten toegevoegd. Het is inderdaad een feit dat vitamine B tegen haaruitval kan beschermen. Al hebben we het hier wel over meerdere stoffen. En zeker niet over één enkele vitamine. Vitamines B zijn opgebouwd uit heel wat onderdelen. Niet al die onderdelen spelen een rol voor het behoud van een mooie haardos. Maar zijn wel uiteindelijk afhankelijk van elkaar.

We hebben alle vitamines nodig om de opname van elke afzonderlijke stof te verzekeren. Om die reden is het niet aangeraden om bijvoorbeeld extra biotine te nemen. We zullen dan wel voldoende biotine in het lichaam hebben en de haren stimuleren om te groeien. Maar kunnen uiteindelijk met te weinig inositol te maken krijgen (een andere stof uit de vitamines B groep). Waardoor biotine toch onvoldoende zijn werk kan doen.

We geven even een korte uitleg van de verschillende stoffen in die behoren tot vitamine B. Met daarbij hun functie voor onze haren.

haaruitval vitamine b

Niacine B3

Niacine heeft een soortgelijke werking als B6. Door de circulatie van het bloed te verbeteren, komt er meer bloed naar de haarwortel. Die krijgt ook meer zuurstof en de nodige voedingsstoffen toegediend. Daardoor gaan de haren beter groeien, worden ze sterker en vergroot de levensduur. Niacine is niet alleen van belang voor onze haren, ze wordt ook gebruikt als natuurlijk middel om het cholesterol te verlagen. Vrouwen hebben voldoende aan 14 mg per dag, terwijl mannen 16 mg per dag nodig hebben.

Een ander belangrijk voordeel van niacine is zijn ontstekingsremmende werking. Een belangrijke oorzaak van haaruitval is de verhoging van ontstekingen aan de hoofdhuid. Dat kan leiden tot overtollig talg op deze hoofdhuid waardoor we sneller worden blootgesteld aan vrije radicalen. Er zal minder bloed naar de haarwortels kunnen vloeien en het resultaat is nog meer haarverlies. Niacine zal hier niet alleen de hoeveelheid ontstekingen doen afnemen maar zal op zijn beurt ook zorgen voor een verbeterde bloedtoevoer naar de haarwortels.

Voeding met niacine

 • Groene groenten
 • Vlees
 • Gevogelte
 • Vis

B5 Pantotheenzuur

Vitamine B5 heeft als belangrijkste rol (net zoals bijna alle andere vitamines B) het metaboliseren of omzetten van voeding in energie en het gebruiken van eiwitten en vetten. De cosmetische effecten van pantotheenzuur werden ontdekt in de jaren 40 van de vorige eeuw. Daar zag man dat de stof kon gebruikt worden bij allerhande wonden en littekens omwille van zijn helende en ontstekingsremmende functie. Niet veel langer (in 1947) heeft men ontdekt dat deze stof ook kan gebruikt worden om de haren gezonder te maken. Ze werd verwerkt in een shampoo en werd ‘s werelds best verkochte haarproduct. We kennen dit vandaag de dag nog steeds als “Pantene”.

Deze vitamine B tegen haaruitval zal vooral de levensduur van de afzonderlijke haren langer maken. We weten dat we elke dag duizenden haartjes verliezen. Die groeien in de meeste gevallen automatisch terug. Echter op oudere leeftijd komen er minder en minder haartjes automatisch terug. Dat zorgt dan bij vrouwen voor het dunner worden van de haren tijdens en na de menopauze. Dit komt ook vaak bij mannen, hoewel dit reeds op zeer jonge leeftijd kan leiden tot kaalheid bij mannen.

Pantotheenzuur zal de haren langer op het hoofd houden. Waardoor we ook minder haarverlies zullen opmerken. Er wordt ook beweerd dat deze stof ervoor kan zorgen dat de haren minder snel grijs worden. Als wordt dat niet door alle onderzoeken ondersteund. De aanbevolen dosis bedraagt 5 mg per dag.

De stof heeft een ontstekingsremmende werking en zal ervoor zorgen dat de hoofdhuid minder snel irriteert. Verder verbetert het de elasticiteit en helpt ze bij het genereren van nieuwe cellen. Door de haren op een natuurlijke manier te bevochtigen blijven de haartjes ook soepel, glanzend en behouden we volume. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom pantotheenzuur heel vaak wordt toegevoegd aan shampoo.

Voeding met B5 (Pantotheenzuur)

 • Rundvlees
 • Gevogelte
 • Zeevruchten
 • Eieren
 • Zuivel
 • Paddenstoelen
 • Avocado
 • Aardappelen
 • Broccoli
 • Volkoren producten
 • Pindanoten
 • Zonnebloempitten

B6 (pyridoxine)

B6 wordt ook in verband gebracht als een vitamine B tegen haaruitval. Deze stof zal vooral de bloedsomloop verbeteren. Dat zorgt ervoor dat de haren meer zuurstof krijgen en ook beter gaan groeien. Ook de levensduur van de haren wordt hierdoor verlengd.

Pyridoxine is een water-oplosbare stof die deel uitmaakt van de vitamine B groep (B6). Zijn belangrijkste taak is het omzetten van voeding in energie en bestrijden van infecties die het lichaam kunnen aanvallen. Verder speelt deze stof een belangrijke rol in het behoud van een gezond zenuwstelsel.

De rol die pyridoxine speelt in het haargroeiproces is complex. Eén daarvan hebben we reeds genoemd, zo zal de stof helpen bij de aanmaak van rode bloedcellen. Dit zal op zich de bloedsomloop en toevoer van zuurstof naar de haarwortels verbeteren. Waardoor de haren sneller en efficiënter groeien. Maar er is meer, zo heeft men ontdekt dat pyridoxine help bij het aanmaken van cystine, een aminozuur die van belang is bij de haargroei. Onderzoekers stellen dat vitamine B6 hierbij kan helpen door onder meer haaruitval te verminderen en door nieuwe haarwortels te doen ontstaan.

Wat zegt de wetenschap over Vitamine B6?

Wetenschappers hebben ook vastgesteld dat bij haarverdunning, deze stof een essentiële rol kan spelen. Daarbij werden 46 vrouwen van 18 tot 39 getest over een periode van 5 maanden. Men kwam tot de conclusie dat er minder haarverlies was opgetreden. (studie)

Verder heeft men pyridoxine ook getest wanneer haaruitval optreedt na chemotherapie. Het is een algemeen gegeven dat bij een behandeling tegen kanker, de haren uitvallen. Los van het feit dat deze ziekte en behandeling reeds een enorme impact heeft op de patiënt, doet dit haarverlies er nog een schepje bovenop.

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat pyridoxine in combinatie met cystine kan helpen om haaruitval te verminderen bij muizen, wanneer die het medicijn doxorubicine toegediend kregen. Doxorubicine is een medicijn die gebruikt wordt in de behandeling tegen kanker. Hoewel dit resultaat veelbelovend is, is het niet duidelijk of dit bij mensen ook het geval is. Verder moeten we stellen dat hierbij hoge dosissen gebruikt werden onder medische supervisie. Het is dus zeker niet aan te raden om dit op eigen initiatief te doen in combinatie met een kankerbehandeling! Het kan wel interessant zijn om daar eens met de arts over te praten. (studie)

B8 Inositol

Inositol is een stof die wordt gevonden in onder andere citrusvruchten en peulvruchten. We kunnen ze ook terugvinden in volkorenproducten en sesamzaad. Het wordt gebruikt als een supplement om een grote hoeveelheid gezondheidsproblemen op te lossen.

Meestal zullen we ze terugvinden als vitamine B8, al is deze stof eigenlijk geen vitamine maar eerder een soort suiker die van invloed is op de insuline productie en verschillende hormonen die te maken hebben met gemoedstoestand en geheugen. De stof zal vrije radicalen in de hersenen bestrijden en daarmee ook bescherming bieden tegen bepaalde cognitieve problemen. Zo wordt inositol onder meer gebruikt:

 • tegen angst
 • depressie
 • diabetes
 • hoog cholesterol
 • paniek-aanvallen

Er wordt onder meer ook geloofd dat inositol kan helpen om de voortzetting van Alzheimer te vertragen.

De meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen is een overgevoeligheid voor DHT. Deze mannen hebben meestal geen abnormaal hoge hoeveelheid DHT doch zijn het de haarwortels die gevoelig zijn aan dit hormoon. Inositol kan ervoor zorgen dat de haarwortels minder gevoelig worden en dus haaruitval kan verminderen.

Niet alleen bij mannen kan dit voor problemen zorgen, gemiddeld 4 tot 8% van de vrouwen krijgt te maken met het polycysteus ovariumsyndroom. Een belangrijk symptoom van deze aandoening is insuline resistentie. Ze wordt veroorzaakt door circulerende mannelijke hormonen. Deze vrouwen, hebben ook meestal geen overvloed aan mannelijke hormonen, ze zijn er overgevoelig aan. Ook dit kan leiden tot haaruitval bij vrouwen en kan inositol hierbij een belangrijke rol spelen om dit probleem te voorkomen.

B8 Biotine

Biotine is een wateroplosbare vitamine die deel uitmaakt van de vitamine B. Al kunnen we ze ook wel eens tegenkomen als vitamine H. Het lichaam heeft biotine nodig om bepaalde voedingsstoffen om te zetten in energie. Verder speelt ze ook een grote rol in de gezondheid van onze haren, nagels en huid. Wanneer we onvoldoende biotine innemen kunnen we te maken krijgen met haaruitval en kunnen we last krijgen van rode uitslag op de huid, dit kan resulteren in jeuk en ontstekingen. Het komt echter zeer weinig voor dat mensen met een tekort van deze vitamine B te maken hebben. Toch heeft biotine een belangrijke invloed op de haren en dienen we rekening te houden met een adequate inname van deze stof.

Keratine is een belangrijk eiwit die gebruikt wordt in heel wat haarproducten. Het is dus duidelijk dat deze stof wonderen doet met onze haren. Biotine zal ervoor zorgen dat de keratinestructuur in de haren en nagels verbeterd wordt. Vandaar dus de link tussen biotine en haargroei.

Er is niet zo denderend veel onderzoek te vinden die deze claims staven, toch konden we een studie terugvinden uit 2015 waarbij vrouwen biotine toegediend kregen. Deze vrouwen hadden allen last van haarverdunning. Men kon vaststellen dat er meer haren terug gingen groeien na de 90 dagen durende studie.

B12 Cobalamine

Deze stof wordt misschien wel het meest in verband gebracht met haarverlies.

Vitamine B tegen haaruitval is vaak voor vegetariërs en veganisten een uitdaging aan het worden. B12 vinden we namelijk hoofdzakelijk in dierlijke voedingsproducten.

Hoewel er ook verrijkte voedingsmiddelen op de markt gebracht zijn zoals ontbijtgranen en andere, die deze stof bevatten. Toch heerst de discussie vandaag de dag nog steeds, over in welke mate deze kunstmatige B12 voldoende kan worden gebruikt in het lichaam.

B12 zal de nodige zuurstof voorzien voor de haren en zal op die manier voeding aan de haren geven. Waardoor ze sterker worden en sneller gaan groeien.

Conclusie

Heel wat afzonderlijke stoffen in de vitamines B zijn van belang voor onze haren. Het is dan ook zeker nodig dat we van allemaal een voldoende hoeveelheid in ons lichaam hebben. Dit kan het best worden verzekerd door een Vitamine B Complex B complexte gebruiken. Daarin wordt elke stof toegevoegd waardoor de vitamines beter worden opgenomen, beter samenwerken en een effectief resultaat bekomen.