Serotonine Tekort: Signalen, Symptomen en Oplossingen

Delen op:


Serotonine Tekort: Signalen, Symptomen en Oplossingen

Serotonine tekort kan een oorzaak zijn van een depressie, angst en meer. Wanneer we onze serotonine kunnen verhogen kunnen we onze gemoedstoestand en onze serotonine waarde verhogen.

Wanneer je één van de vele mensen bent die zich vaak neerslechtig, depressief of angstig voelt. Dan heb je een grote kans op een serotonine tekort.

Serotonine is het belangrijkste chemisch bestandsdeel dat er in onze hersenen voor zorgt dat we ons gelukkig voelen, dat we ontspannen en relaxt zijn. En dat we voldoende zelfvertrouwen opbouwen en hebben.

Een serotonine tekort is verantwoordelijk voor de epidemieën van depressie en angst.

Naast onze gemoedstoestand, speelt serotonine ook een belangrijke rol bij het slapen, ons libido en ons spijsverteringsstelsel.Wanneer je denkt een serotonine tekort te hebben, dan kan je in dit artikel de symptomen bekijken. Je kan ook meteen de vele dingen bekijken die een impact gaan hebben op je leven. En de verschillende manieren bekijken hoe je het serotonine kan verhogen op een natuurlijke manier.

Wat is serotonine

Serotonine is één van de belangrijkste neurotransmitters die ervoor zorgen dat we ons goed voelen. Het wordt vaak de geluksmolecule genoemd, voor zijn grote rol in het verbeteren van de gemoedstoestand.

Terwijl serotonine bijna altijd in verband wordt gebracht met de hersenfunctie, gemoedstoestand, mentale gezondheid… Toch is ongeveer 95% van de hoeveelheid serotonine die we aanmaken, aangemaakt in de darmen. Dus niet in de hersenen.

Toch moet de serotonine die gebruikt wordt door de hersenen, daar worden aangemaakt omdat de serotonine vanuit de spijsvertering niet tot in de hersenen kan komen.

Sommige experts en onderzoekers zien serotonine niet alleen als een neurotransmitter maar ook als een hormoon.

Wat doet serotonine

Serotonine is één van de meest belangrijkste neurotransmitters in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat we ons goed voelen. Deze stof heeft echter nog heel wat andere functies in zowel de hersenen als in het lichaam.

In de hersenen zorgt het voor het in balans brengen van onze gemoedstoestand, ons sociale gedrag, ons libido, slaappatroon, geheugen en ons leervermogen.

Hoewel het onderzoek naar de functie van serotonine in onze spijsvertering nog in de kinderschoenen staat, gaat men er toch van uit dat er een groot verband bestaat tussen de spijsvertering en de hersenen. Echter weet men nog niet helemaal zeker hoe dit mechanisme werkt. (1)

De eerste functie die bekend werd had uiteindelijk niks te maken met de hersenen. Men ontdekte dat de stof verantwoordelijk was voor het samentrekken van de bloedvaten.

Serotonine tekort symptomen

Heel veel medicatie tegen depressie, de zogenaamde antidepressiva zal ervoor zorgen dat het serotonine gehalte gaat stijgen.Depressie en het bijkomende verlies aan plezier en geluk zijn de meest bekende signalen van een laag serotonine.

Toch zijn dat zeker niet de enige symptomen van serotonine tekort.

Andere serotonine tekort symptomen zijn:

 • Boosheid
 • Gevoelig zijn voor pijn
 • Enorm veel zin in suiker
 • Constipatie
 • Problemen met de spijsvertering
 • Afhankelijk zijn van anderen
 • Slapeloosheid
 • Laag zelfbeeld
 • Migraine
 • Slecht cognitief functioneren
 • Geen plezier kunnen ervaren

De symptomen zijn anders bij mannen dan bij vrouwen

De symptomen zijn anders bij de mannen dan bij vrouwen. Vrouwen hebben een verhoogde kans om depressief te worden. Ook hebben ze een hoger risico om angstig te worden, zich zorgen te maken alsook problemen hebben met de gemoedstoestand.

Ze maken een verhoogde kans om troost te zoeken in suikerrijke voeding en daarmee dus overgewicht op te stapelen als gevolg van het serotonine tekort.

Het eten van enorm veel suikers is een natuurlijke medicatie om het serotonine gehalte te verhogen. Al komt dat dan wel samen met een ongewenste portie overgewicht.

Mannen daarentegen gaan dan meer troost zoeken in alcohol, drugs en gedragsproblemen zoals geweld, agressie, boosheid… (2)

Serotonine tekort gevolgen

Weinig serotonine zal een impact hebben op de hersenen en op de mentale gezondheid. Dit gebeurt op heel wat verschillende manieren. Het kan ook een impact hebben op de algemene gezondheid en kan ervoor zorgen dat we minder lang leven. Of toch zeker het leven in een optimale gezondheid korter maken. (3)

Het risico wordt onder meer verhoogd voor hartziekten, dementie en alzheimer. (4)

Ook kan het bijdragen aan problemen zoals astma en migraine. (5, 6, 7)

Laag serotonine in de darmen kan het prikkelbare darmsyndroom gaan uitlokken.

Toch zijn de drie belangrijkste symptomen: Depressie, Angst en Slapeloosheid.

Depressie

Niemand weet zeker wat nu echt de depressie gaat uitlokken. Toch is een serotonine tekort de meest acceptabele theorie.

Dit is de reden waarom antidepressiva gemaakt zijn om het serotonine te gaan verhogen in de hersenen.

Toch zal niet iedereen reageren op de medicatie. Dat heeft meerdere redenen. Laag serotonine is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. Om die reden zal medicatie niet in alle gevallen werken.

Waarom is serotonine laag:

 • De hersenen maken te weinig zelf aan
 • De hersenen hebben te weinig receptoren
 • De receptoren werken onvoldoende
 • Serotonine wordt te snel afgebroken en kan om die reden niet worden getransporteerd
 • De vorming van serotonine wordt geblokkeerd

Een andere uitleg waarom medicatie niet altijd zal werken is omdat niet alle soorten depressies worden veroorzaakt door een serotonine tekort.

Vele depressies hebben namelijk ook te maken met een dopamine tekort.

Angst en paniek of bezorgdheid

Een tekort aan de stof kan ook angst, bezorgdheid en paniek veroorzaken. Dit kan zowel gepaard gaan met depressie maar kan ook op zichzelf gan ontstaan.

Hoewel, wanneer we last hebben van een depressie die samengaat met angst en bezorgdheid dan weten we bijna zeker dat de depressie te maken heeft met een serotonine tekort en niet zozeer met een dopamine tekort.

Weinig serotonine is geassocieerd met angst en paniek. Om die reden wordt ook vaak medicatie toegediend die deze stof gaat verhogen. (8)

Slapeloosheid

Alle slaapproblemen hebben gemeen dat het moeilijk wordt om in slaap te vallen, om diep te slapen of om te blijven slapen. Dit kan allemaal te maken hebben met een lage serotonine waarde.

De stof moet in voldoende mate aanwezig zijn om te kunnen worden omgezet in melatonine. Die op zijn beurt dan onze biologische klok gaat regelen en ervoor gaat zorgen dat we moe worden en in slaap vallen.

Er zijn natuurlijk heel wat oorzaken van slapeloosheid en hebben zeker niet allemaal te maken met serotonine.

We kunnen er echter wel van uitgaan dat wanneer melatonine supplementen gaan helpen om in slaap te vallen, we te maken hebben met een serotonine tekort.

Somberheid: Het vallen van het blad

Men noemt dit vaak in de volksmond, het vallen van het blad. Dit is de tijd van het jaar dat het donker wordt. We minder zonlicht krijgen en dus kortere momenten van licht hebben.

Heel wat mensen hebben last van somberheid, net door de verminderde blootstelling aan daglicht.

Heel veel mensen gaan dan suikerrijke voeding gaan eten om hun gemoedstoestand tijdens de winter en de herfst te verbeteren. Het verhoogt op die manier de hoeveelheid energie en de hoeveelheid serotonine.

Wanneer we dan bijvoorbeeld meer verblijven in het daglicht, of licht therapie gebruiken kunnen we daarmee geholpen worden.

Serotonine verhogen met natuurlijke middelen

Antidepressiva wordt heel vaak voorgeschreven. Momenteel gebruiken 10% van de wereldbevolking deze medicijnen. Bij vrouwen in de 40 en 50 is dat zelfs bijna 25%. (9)

Het overgrote deel van de mensen die ze gebruiken, ervaren gunstige effecten. Toch zijn ze voor 40% van de mensen niet effectief. Of toch onvoldoende effectief om hun toestand te helpen verbeteren.

Wanneer antidepressiva niet werkt kunnen we proberen het serotonine verhogen met natuurlijke middelen.

Voeding

De voeding die kan helpen zou dan voeding betreffen die serotonine bevat. Echter zijn die voedingsmiddelen zeer schaars. Toch zijn er enkele die we kunnen opsommen:

 • Walnoten
 • Bananen
 • Ananas
 • Kiwi
 • Pruimen
 • Tomaten

Een andere mogelijke manier om via voeding de serotonine-receptoren te stimuleren is door tryptofaan te gebruiken.

Tryptofaan is een aminozuur die wordt gevonden in de meeste voeding met eiwitten.

Toch heeft het eten van voeding met tryptofaan een blokkerend effect. Dit komt doordat eiwitten de vorming van serotonine gaan blokkeren. Dus hoge waarden van tryptofaan en serotonine zullen afnamen na het eten van eiwitten.

Er zijn slechts enkele voedingsmiddelen die op een natuurlijke manier het serotonine verhogen. Dit zijn:

De logische manier om serotonine te verhogen met voeding is door eiwitten te eten en pas daarna koolhydraten te eten.

Het is natuurlijk geen toeval dat mensen die last hebben van somberheid of depressie, meer de neiging hebben om te snoepen of andere suikerrijke voedingsproducten te gaan eten.

Heel veel koolhydraten eten is een natuurlijke manier om serotonine te verhogen. Echter is dat niet de beste manier omdat we dan uiteindelijk te maken krijgen met overgewicht. Dit probleem zal dan uiteindelijk weer leiden tot somberheid en een lager zelfbeeld. Waardoor we dan weer helemaal opnieuw moeten beginnen.

Twee van de meest gebruikte supplementen die serotonine verhogen zijn tryptofaan en 5-HTP. Tryptofaan is een supplement die beter werkt dan voeding. Want zoals we hebben verteld. Tryptofaan en serotonine wordt verlaagd door het eten van eiwitten.

Op die manier kan tryptofaan het negatieve effect van eiwitten gaan opvangen. En op die manier ervoor zorgen dat het serotonine onvoldoende zal worden verlaagd door de eiwitten die we eten via onze voeding.

5-HTP daarentegen wordt omgezet in serotonine en melatonine. Dat is zowel goed voor mensen met depressie als voor mensen die problemen hebben om te slapen.

Echter heeft 5-HTP enkele belangrijke neveneffecten. Ze zijn niet geschikt om te gebruiken op de lange termijn en kunnen niet worden gecombineerd met andere medicatie zoals antidepressiva.

Onze levensstijl

Onze levensstijl speelt ook een belangrijke rol in hoe we ons voelen. Wanneer we bepaalde activiteiten uitvoeren kunnen we ook de activiteit van serotonine gaan verhogen. Dit is dan bijvoorbeeld massage of tijd doorbrengen met vrienden of met je partner. (10)

Fysieke oefening kan er ook voor zorgen dat we ons gelukkiger voelen. Dat zal onder andere invloed hebben op onze dopamine waarden maar ook op serotonine. (11)

Bewegen heeft aangetoond uiteindelijk beter te werken tegen depressie dan gelijk welke antidepressiva. Ze hebben ook geen bijwerkingen. (12)

Het is dan ook beter om buiten te gaan bewegen. Dit heeft een aantal grote voordelen, wanneer we dit vergelijken met het bewegen binnen. We zullen een verhoogde vitaliteit ervaren, meer plezier ervaren en de spanning, vermoeidheid en depressie verlagen. (13)

Maar zelfs zonder aan extra beweging te doen kunnen we genieten van de voordelen van het buiten zijn. Daglicht, en dan vooral zonlicht zorgt ervoor dat we ons mentaal beter voelen.

Zonlicht zorgt voor meer serotonine. Daarbovenop komt nog eens dat we extra vitamine D gaan aanmaken. Die ook van groot belang is bij onze gemoedstoestand.

Wanneer zonlicht niet beschikbaar is, kan fel licht ook helpen. Zoals bijvoorbeeld sterke verlichting binnenshuis.

Toch dienen we daarmee op te letten ‘s avonds. Vooral het licht van elektronische apparatuur.

Wanneer we onze computer of smartphone gebruiken voor het slapen zullen we ongeveer 22% minder melatonine aanmaken.

Iets wat we waarschijnlijk nog niet wisten, is dat aarde ook kan helpen om ons beter te doen voelen. Dat is dan misschien ook de reden waarom mensen er zo kunnen van genieten om te tuinieren.

De laatste in de rij is door onze gedachten te proberen te sturen. Dit kan door te mediteren. Negatieve gedachten kunnen op die manier worden genegeerd en een beter zelfbeeld, een betere emotionele toestand en mentale gezondheid zal het resultaat van meditatie zijn. Hoe mediteren en hoe lang mediteren kunnen we hier lezen

Automatisch wanneer onze gemoedstoestand verbetert, zal het serotonine tekort opgelost worden.

Serotonine verbetert niet alleen de gemoedstoestand, omgekeerd is ook waar!

Onze gedachten kunnen worden bepaald door serotonine, maar de stof kan echter ook worden bepaald door onze gedachten! Onze gedachten veranderen is dus ook een goede remedie tegen het tekort.

Conclusie

Depressie, angst, slapeloosheid zijn de grootste symptomen van een tekort aan serotonine. Toch zijn er nog vele anderen die daarbij kunnen worden gerekend.

Antidepressiva is het medicijn die wordt toegediend met als bedoeling de stof te verhogen in de hersenen.

Toch werken deze medicijnen niet voor iedereen. In dat geval kunnen we tryptofaan gebruiken, kunnen we de juiste voeding gaan gebruiken.

We kunnen ook kiezen voor gezonde koolhydraten die op hun beurt zullen helpen om het serotonine te doen stijgen.

Tijd doorbrengen met onze partner, kinderen of vrienden is ook gunstig voor de aanmaak van de stof. Net als het uitvoeren van fysieke oefeningen en tijd spenderen buitenshuis in de zon.

Mediteren is een belangrijke manier om onze gedachten te veranderen en op die manier ook ons serotonine tekort op te lossen.

Delen op: