Meest Effectieve Cortisol Verlagende Middelen

Meest Effectieve Cortisol Verlagende Middelen

Cortisol verlagende middelen kunnen gebruikt worden wanneer we te maken hebben met enorm veel stress. Of wanneer we te maken hebben met andere factoren waardoor het cortisolgehalte te hoog wordt.

Cortisol verlagende middelen kunnen nodig zijn doordat het anticonceptiemiddel dat we gebruiken deze hormonen gaat activeren bijvoorbeeld. Of wanneer we last hebben van een depressie, overgewicht hebben, slaapproblemen of hoge bloeddruk hebben. Dit zijn allemaal symptomen van een te hoog cortisolgehalte.

We hebben het hormoon wel nodig natuurlijk. Ze is onder meer van groot belang bij het regelen van onze bloeddruk en om een normaal slaappatroon te behouden. Ook de bloedsuikerspiegel en het metabolisme wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid cortisol.

Wanneer dit gehalte te hoog wordt ontstaan problemen zoals overgewicht, slapeloosheid, depressie, hoge bloeddruk tot zelfs diabetes type 2. Het gebruik van cortisol verlagende middelen op momenten dat het nodig is kan ons dus helpen om een groot aantal aandoeningen te voorkomen.

bloedsuiker meten

De samenleving ontspant te weinig

We leven steeds meer in een drukker wordende samenleving. We hebben geen tijd meer om te ontspannen. Toch nemen de meeste mensen gewoonweg de tijd niet om te ontspannen. En dat is niet altijd hun eigen fout.

stress

Een alleenstaande moeder met 3 kinderen die er nog een fulltime job op nahoudt, kan wanneer ze thuiskomt niet meteen de voeten onder tafel schuiven en ontspannen. Ze moet nog een maaltijd klaarmaken voor de kinderen. Daarna dient de tafel afgeruimd te worden en moet de vaat nog gedaan worden. Daarna is er huiswerk voor de kinderen dat moet nagezien worden. Er resten nog enkele uurtjes over om tijd door te brengen met de kinderen vooraleer ze naar bed moeten. En dan dient de alleenstaande moeder nog alle administratie in orde brengen of opruimen en alles klaarmaken voor de volgende dag. U ziet, er is weinig tijd over voor ontspanning.

Toch is het belangrijk want na een bepaalde periode zal de stress te hoog worden en ontstaat er een verhoogd cortisol. Waarbij cortisol verlagende middelen dan een oplossing kunnen bieden.

En hoewel we in veel gevallen niets anders kunnen dan deze cortisol verlagende middelen te gebruiken om meteen resultaat te zien, toch moeten we er rekening mee houden om in de toekomst toch elke dag 30 minuten de tijd te nemen om tot zichzelf te komen en te ontspannen.

cortisol verlagend ontspannend

Dit kan door een boek te lezen, door tv te kijken of door tijd door te brengen met de partner of de kinderen. Voor iedereen ligt het anders. We moeten elke dag toch minstens een halfuurtje tijd nemen voor iets dat we leuk vinden, waardoor we kunnen ontspannen. Dat zal het risico op een verhoogd cortisol in de toekomst doen dalen.

De risico’s van te hoog cortisol

We hebben het er reeds over gehad. Een te hoog cortisol heeft een groot aantal risico’s met zich mee. Eerst en vooral is het hormoon gek op suiker. Dat betekent dat we een hogere drang zullen hebben naar suikerrijke voedingsmiddelen. De bloedsuiker zal daardoor voortdurend hoog worden en overgewicht zal heel snel ontstaan.

 

Cortisol brengt onze neurotransmitters (dopamine en serotonine) uit balans en put deze geleidelijk aan uit. Ook vitamine C zal worden uitgeput wanneer we te lang met een hoog cortisol te maken hebben.

Het resultaat van deze periode is dat we een hoger risico hebben op diabetes, hartziekten, depressie, overgewicht, laag libido en een verkeerde balans tussen de hormonen in het lichaam.

Cortisol verlagen met kruiden

Rozewortel

rhodiola

Rozenwortel wordt gerekend bij de cortisol verlagende middelen omdat ze behoren tot de adaptogene kruiden. Dit zijn kruiden die het lichaam zullen helpen aanpassen aan moeilijke situaties. Zo zullen adaptogenen het lichaam beter bestand maken tegen stress. En zullen ze stress ook gaan verlagen.

Men noemt het cortisolhormoon ook vaak het stresshormoon omdat het gelijk op gaat. Hoe meer stress we ervaren hoe hoger de cortisolpieken worden.

Rozenwortel of Rhodiola groeit in bergachtige streken en kan overleven in de minst gunstige omstandigheden. Het wordt gezien als één van de betere kruiden om te gebruiken tegen stress en kan het cortisolgehalte enorm doen dalen.

Daarnaast heeft rozewortel supplement ook een gunstig effect op onze bloeddruk. De bloeddruk gaat dalen wanneer dit middel gebruikt wordt. Ook de hoeveelheid serotonine gaat met maar liefst 30% stijgen. Dat zorgt ervoor dat we een betere gemoedstoestand krijgen en ons gelukkiger voelen. (1)

Ashwagandha

ashwagandha

Nog een ander voorbeeld uit de adaptogene kruiden is Ashwagandha. Deze zullen ook stress heel krachtig en kordaat gaan aanpakken.

Via onderzoeken heeft men kunnen aantonen dat wanneer ratten onder zware stress geplaatst worden. En het cortisolgehalte dus duidelijk gaat stijgen, ashwagandha er kan voor zorgen dat na 20 minuten deze verhoging volledig geneutraliseerd wordt.

Dat maakt van ashwagandha natuurlijk één van de meest krachtige cortisol verlagende middelen.

Verder wordt het ook vaak gebruikt als alternatief tegen depressie. Ook doordat de plant een gunstige invloed heeft op de onze neurotransmitters. Vooral serotonine en dopamine worden hierdoor beïnvloed. Dat zal een gunstig effect hebben op onze gemoedstoestand waardoor symptomen van depressie verlicht worden door dit supplement te gebruiken. (2)

Ginkgo

ginkgo

Ginkgo zal door de meeste mensen vooral bekendheid hebben door zijn gunstige werking op onze hersenen.

Er wordt namelijk beweerd dat de ginkgo plant ervoor kan zorgen dat het cognitief geheugen en de concentratie verbeterd worden wanneer dit wordt gebruikt.

Wat de meeste mensen niet weten is dat ook ginkgo behoort tot de cortisol verlagende middelen.

Hoe dit principe in zijn werk gaat is als volgt.

Ginkgo supplement bevat ginkgolide B. Dat is een stof die de aanmaak van het hormoon zal blokkeren. Daarnaast wordt in de hersenen het vrijgeven van het corticotropine hormoon geblokkeerd. Dat zorgt voor de aanmaak van het cortisolhormoon.3)

Tongkat Ali

tongkat ali

Tongkat Ali is vooral bekend als een seksueel stimulerend middel. Heel wat gunstige effecten op vlak van seksualiteit worden toegeschreven aan deze plant. Zo zal het libido verhogen, de erectie verbeteren, het testosteron bij mannen verhogen. Het zal de omzetting van testosteron naar oestrogeen geblokkeerd worden. Ook wel aromatase genoemd.

Ook behoort deze plant tot de cortisol verlagende middelen doordat het stresshormoon ook wordt geblokkeerd. Daardoor kunnen de bijnieren meer testosteron aanmaken en dat zou voor een deel de verklaring zijn dat mannen en vrouwen een verhoging van het libido ervaren bij het gebruik van deze supplementen.(4)

Cortisol verlagen met voeding

Cortisol is een van de grootste vijanden van testosteron. Dat komt omdat cortisol het belangrijkste stresshormoon in het lichaam is, en het in staat is om testosteron moleculen te vernietigen vooraleer het de teelballen kan verlaten.

Het proces waarom dit gebeurt is simpel. De teelballen produceren een enzym dat heet 11ßHSD-1. Dit enzym beschermt normaal gezien de testosteron moleculen van cortisol, maar wanneer er stress optreedt en een chronisch verhoogd cortisol gehalte aanwezig is, dan wordt het teveel voor het enzym om die testosteron moleculen te beschermen.

Dus wanneer het cortisol niveau hoger gaat dan de bescherming die het enzym biedt tegen cortisol, dan zullen de testosteron waarden snel beginnen dalen.

Hoog cortisol is veel meer voorkomend dan de meeste mensen denken. Dat komt meestal door vermoeidheid, stress of slechte voedingskeuze.

Hieronder vind je een lijst met 9 voedingsmiddelen die deze hoge cortisol waarden aanpakken. Met deze voedingsmiddelen kan je het cortisol verlagen op een natuurlijke manier. Je kan ook cortisol verlagen met kruiden.

Wilde zalm

wilde zalm

Zalm heeft een positief effect op stresshormonen door meerdere factoren. Eerst en vooral zit zalm volgepropt met omega-3 vetzuren. Van omega 3 is geweten dat ze gunstig zijn voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Het zorgt ook voor een balans tussen goede en slechte cholesterol. Ook gaan ontstekingen in het lichaam drastisch verlagen alsook stress gaat dalen met het eten van wilde zalm. En als de stress daalt dan krijgt cortisol geen kans om de testosteron moleculen aan te vallen!

Daarbovenop is zalm nog eens een van de beste bronnen van eiwit voor het lichaam. Om zeker te zijn dat je genoeg eiwitten vanuit de voeding binnenkrijgt, en niet alleen via shakes, dan moet je ervoor zorgen dat je altijd trage amino-zuren in het lichaam aanwezig hebt voor de spieren om te gebruiken wanneer nodig. Door het eten van zalm op een regelmatige matige basis krijg je heel wat trage amino-zuren in je lichaam. Zorg ervoor dat je wilde zalm eet, want de gekweekte vorm wordt vooral gevoed met soja en is daarom hoog aan oestrogeen.(5)

Zwarte thee

zwarte thee

Zwarte thee bevat cafeïne en dat verhoogt dan weer het cortisol, maar toch… Het drinken van zwarte thee heeft zoveel voordelen om stress te verlichten en op die manier cortisol verlagen, dat de effecten van cafeïne meteen van tafel geveegd worden.

Dagelijks enkele kopjes thee drinken kan je helpen om sneller te herstellen van het drukke en stressvolle leven. Een studie van 2010 aan het UCL (University College London) werd verricht om het effect van zwarte thee op stresshormonen, en vooral het effect van zwarte thee op cortisol, wetenschappelijk aan te tonen. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology. De onderzoekers stelden daarin dat mensen die thee drinken, sneller kunnen ontstressen dan mensen die een andere drank drinken.

De deelnemers in dit onderzoek dronken 4 kopjes thee per dag en dit gedurende 6 weken. Er werd vastgesteld dat deze mensen een lager cortisolgehalte in hun bloed hadden na een stressvol moment in vergelijking met een andere groep die een placebo te drinken kreeg.

75 Jonge mannen werden in 2 groepen opgedeeld en werden 6 weken lang in de gaten gehouden. Ze stopten allemaal met hun dagelijkse drank te drinken zoals koffie, andere thee, of andere dranken. De ene groep kreeg zwarte thee te drinken met cafeïne, de andere groep kreeg een placebo met dezelfde smaak maar zonder de zwarte thee ingrediënten. De geur, de smaak en het uiterlijk van de beide dranken waren identiek. Dit om te vermijden dat de resultaten beïnvloed worden door psychologische redenen, zoals genieten van een kopje thee drinken. De condities waren voor beide groepen deelnemers hetzelfde.

thee plantage

De 2 groepen werden een aantal opdrachten voorgelegd, tijdens die opdrachten werd hun cortisol gehalte, bloeddruk en stressniveau gemeten. Ze werden ook een aantal stressvolle situaties voorgelegd, een voorbeeld daarvan is dat ze beticht werden van een diefstal. Het resultaat van het onderzoek was dat bij beide groepen het cortisol gehalte ging stijgen kort na het incident of kort na het krijgen van een opdracht. Maar dat bij de groep mensen die thee drinken, het cortisol na 50 minuten al 47% gedaald was. Bij de andere groep was dat slechts 27%.

De professor had als uitleg dat thee drinken al altijd in verband wordt gebracht met ontstressen. Dat veel mensen geloven dat thee drinken hen helpt om te relaxen na een stressvolle dag. Hoewel wetenschappelijk onderzoek daaromtrent zeer weinig verricht is tot nu toe. In dit onderzoek wist niemand van de deelnemers of ze echte thee aan het drinken waren, of niet. Daarom kan het resultaat niet beïnvloed worden door het rustgevende effect van het “denken dat je rustig op je gemak een theetje drinkt”.

thee meisje

Welke ingrediënten verantwoordelijk zijn voor de effecten van zwarte thee op cortisol, herstel en relaxatie is niet duidelijk. Daarvoor is thee te complex samengesteld. Vast staat wel dat het drinken van zwarte thee stresshormonen zoals cortisol sneller kan doen dalen en terug normaal brengen. Dat heeft ook voordelen voor het hart. Een traag herstel van stressvolle momenten wordt in verband gebracht met hartziekten. (6)

Zwarte chocolade

chocolade

Zwarte chocolade is rijk aan antioxidanten, zoals flavonolen en polyfenolen. Doordat zwarte chocolade hoog is aan deze antioxidanten kan het oxidatieve stress in het lichaam verlagen, dat dan op zijn beurt ook het cortisol niveau zal verlagen.

Om deze theorie te ondersteunen is een studie uitgevoerd bij mensen die zwarte chocolade te eten kregen. Het resultaat was dat de mensen die zwarte chocolade gegeten hadden, een lager cortisol waarde hadden dan de mensen die geen zwarte chocolade gegeten hadden. (7)

Bessen

bessen

Bessen zijn een zeer goede manier om op een natuurlijke manier het cortisol niveau te verlagen. Ze zijn rijk aan vitamine C, Vitamine C die alleen al in staat zijn om het cortisol niveau te verlagen. Ook zijn de meeste (donkere) bessen nog eens rijk aan antochyanines, die hebben ook een cortisol verlagend effect.

En niet te vergeten dat de meeste bessen vol antioxidanten zitten, wat ook resulteert in een lager cortisol gehalte in het lichaam.

Kamille thee

kamille

Kamille thee is sinds jaren al gebruikt als ideaal middel voor het slapen gaan. Het is niet voor niets dat de thee een relaxerend effect heeft. Kamille bevat flavonoïden, essentiële olie, coumarine en andere bestanddelen die je helpen ontspannen.

Kamille heeft aangetoond de slaapkwaliteit te verbeteren. En goede slaap zal op zijn beurt ook cortisol niveau’s verlagen. Wat ook aan het licht kwam in de studie is dat kamille het prehormoon van cortisol kan blokkeren. (8)

Knoflook

knoflook

Knoflook is zeker een superfood, niet alleen verhoogt het testosteron en stikstofmonoxide. Het heeft ook heel wat ontstekingsremmende effecten. Logischerwijs zal alles die deze effecten heeft op het lichaam, zoals oxidatieve stress verlagen en ontstekingen tegengaan, een verlagend effect hebben op de cortisol niveau’s in het lichaam. (9)

 Olijfolie

olijfolie

Van olijfolie is geweten dat het een sterke ontstekingsremmende werking heeft. Het zou wel één van de beste olievoedingsproducten kunnen zijn, die je als man kunt eten. Omdat het cholesterol kan omzetten in testosteron en het nog eens beschermend werkt voor het hart.

Maar dat is nog niet alles. Een bestanddeel genaamd oleuropeïne, wat de olijfolie zijn speciale smaak geeft, is op zijn beurt ook een zeer goed cortisone verlagend bestanddeel.

Oesters

oesters

Oesters zijn gekend als afrodisiacum, dit komt omdat oesters de meeste zink bevatten van alle voedingsmiddelen. Zink is in staat om testosteron te verhogen en zal zeker ook cortisol verlagen.

Haver

Wanneer je geen grote fan bent van granen, dan kan je toch even nadenken om toch eens haver te proberen. Haver is in staat om testosteron te verhogen door de saponines in de haver. Ook zorgt haver voor een verhoogd serotonine gehalte in de hersenen. Dat doet op zijn beurt de cortisol drastisch dalen.