Wat kunnen we doen tegen een Blaasontsteking?

Delen op:


Blaasontsteking behandelen en vermijden met deze tips!

Een blaasontsteking komt meer voor bij de dames onder ons dan bij de mannen. Het is vooral te wijten aan bacteriën die zich opstapelen in de blaas of in de urineleiders. Hoewel de exacte cijfers niet geweten zijn. En de beweringen daaromtrent nogal tegenstrijdig zijn. Toch kunnen we ervan uitgaan dat zeker 30% van de vrouwen er ooit mee te maken krijgt. Van die vrouwen zal zeker de helft daarvan meerdere malen in hun leven met een blaasontsteking te kampen hebben. Na de menopauze is die kans nog een stuk groter.

Waarom hebben vrouwen meer last van een blaasontsteking?

Vrouwen hebben een duidelijk hogere kans op een blaasontsteking dan mannen. Dit komt doordat de afstand tussen de anus en de urineblaas bij vrouwen een stuk korter is dan bij mannen. Dat maakt het makkelijker voor bacteriën vanuit de anus, om zich in de urineblaas te gaan nestelen. Vooral tijdens het reinigen van de vagina met papier na het plassen kan dit heel snel gebeuren.

Verder is er ook nog de afstand die de urine moet afleggen om het lichaam te verlaten. Bij mannen is deze afstand een stuk langer. Dit komt door de penis. Vrouwen hebben een korter urinekanaal en kunnen daardoor ook sneller vatbaar worden voor infecties.

Wat kunnen we doen om een blaasontsteking te vermijden?

blaasontsteking

Er zijn enorm veel dingen die we kunnen doen om een blaasontsteking te vermijden. Die gaan we in dit artikel klaar en duidelijk allemaal uitleggen. Er bestaat echter niet meteen een oplossing tegen de ontsteking zelf.Vrouwen die last hebben van een blaasontsteking worden aangeraden antibiotica te nemen. Dat is helaas de enige snelle oplossing tegen een ontsteking van de blaas. Toch zijn er een groot aantal natuurlijke middelen die we kunnen gebruiken om onze weerstand te verhogen. En op die manier het risico sterk verlagen op het krijgen van een volgende blaasontsteking.

Wat is een blaasontsteking?

Blaasontsteking wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de E-Coli bacterie. Dit zal een prikkelend gevoel veroorzaken tijdens en na het plassen. We hebben ook voortdurend het gevoel dat we moeten plassen. Dit kan zelfs enkele seconden na onze laatste plasbeurt.

Het gevoel tijdens het plassen is zeer pijnlijk en lijkt alsof onze blaas in brand staat. Hoewel er een aantal oorzaken kunnen worden toegeschreven aan een blaasontsteking. Toch kan men niet met duidelijkheid zeggen waarom bepaalde vrouwen er minder last van hebben. En waarom bepaalde vrouwen er dan weer meer last van hebben.

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking?

blaasontsteking vermijden

Onvoldoende hygiëne

Dat wordt gezien als de belangrijkste reden voor een blaasontsteking. Maar we moeten dit echter zeker niet letterlijk nemen. Dat betekent niet dat we ons niet wassen of geen vers ondergoed dragen. Dat betekent simpelweg dat we ietwat te onvoorzichtig zijn met onze hygiëne.

Wanneer we al eens last hebben gehad van een blaasontsteking moeten we enorm veel aandacht aan onze intieme hygiëne gaan besteden.

Na de geslachtsgemeenschap

Dat betekent dat we na de geslachtsgemeenschap onmiddellijk moeten gaan plassen. En dat we ook onze vagina gaan wassen. Dat kan met speciale intieme zeep. Gebruik daarbij zeker geen geparfumeerde zepen of douchegel die niet speciaal is ontwikkeld voor intieme delen te reinigen. Want dit kan op die manier weer de bacterie aanwakkeren.

Tijdens de menstruatie

tijdens de menstruatie moeten we soms meerdere keren per dag van ondergoed veranderen. Indien het slipje ook maar een beetje bevuild geraakt is dienen we dit te vervangen. Want daarin kunnen zich bacteriën bevinden die dan weer met de vagina in contact kunnen komen.

Ook een tampon mogen we niet lang in onze vagina houden. Hetzelfde geldt voor een maandverband.

Handdoeken

We gebruiken beter niet dezelfde handdoek om onze vagina af te drogen. Ook dan kunnen we het risico verhogen dat bacteriën van de aars in de vagina terecht komen. Ook kunnen we beter geen handdoek delen met onze partner.Kleding

Het dragen van stretchende kleding is niet aangeraden. Dit zal irritatie veroorzaken rond de vagina en kan uiteindelijk de problemen aanwakkeren.

Zweten

Transpiratie rondom het intieme gedeelte geeft een verhoogde kans op blaasontstekingen. Probeer dus zeker te zorgen dat we minder transpireren rond de vagina.

Sperma

We kunnen problemen ondervinden wanneer de vagina in contact komt met sperma. Het kan dus daarom aan te raden zijn om de partner niet te laten klaarkomen in de vagina.

Ook eventuele resten van sperma op de penis bij de partner kunnen bij een volgende penetratie het risico op een blaasontsteking sterk doen toenemen.

Let dan ook op de hygiëne bij de partner.

Hoe kunnen we blaasontsteking voorkomen?

Nu zijn we gekomen bij het punt om de blaasontsteking te vermijden. We willen in de toekomst niet meer te maken krijgen met een blaasontsteking. Gelukkig zijn er een groot aantal zaken die we daartegen kunnen doen. Het belangrijkste hebben we natuurlijk al gehad bij de oorzaken.

Dat is zorgen voor een perfecte hygiëne van de vagina en van de penis bij de partner. Verder is de voeding van groot belang.

Wat we eten zal namelijk ook een invloed hebben op de zuurtegraad in de vagina en zal een grote impact hebben op de algemene gezondheid van het lichaam en het afweersysteem tegen deze aanvallen van bacteriën.

Vitamine C

paprika pepers

Vitamine C wordt vaak aanbevolen als een middel tegen blaasontstekingen. Hoewel we er vast en zeker van overtuigd zijn dat deze vitamine een gunstig effect zal hebben op de blaasontsteking. Toch zal dit niet helpen bij alle gevallen van blaasontsteking. Zeker wanneer de hoeveelheid bacteriën gewoonweg te groot is.

Wel kunnen we zorgen voor voldoende vitamine C in het lichaam via onze dagelijkse voeding. Op die manier kunnen we het risico op een toekomstige blaasontsteking sterk doen afnemen.

Vitamine C zal er namelijk voor zorgen dat het immuunsysteem sterker wordt. Verder zal het dus beschermend werken tegen virussen, bacteriën en microben. Het zal helpen om de bacteriën onschadelijk te maken.

Zoals we reeds hebben gezegd kan dit in het geval van een ernstige blaasontsteking niet voldoende zijn en zullen we toch genoodzaakt zijn om antibiotica te gaan gebruiken. Al zijn er wel nog een groot aantal andere hulpmiddelen die we al dan niet in combinatie met vitamine C kunnen gebruiken tegen een blaasontsteking. Bij het gebruik van een supplement gebruiken we beter een supplement op basis van natuurlijke producten zoals bessen of maïs.

Vitamine D

vitamine d supplement

Tijdens de winter hebben veel mensen een tekort aan vitamine D. Dat is logisch, omdat we de stof vooral gaan aanmaken via de zon. En er via de voeding niet enorm veel vitamine D kan worden ingenomen. Al zeker niet wanneer we weinig vis of zeevruchten eten.

Het is dus geen slecht idee om een vitamine D supplement te gaan gebruiken in de winter of wanneer we vermoeden dat we te maken hebben met een vitamine D gebrek.

Vitamine D zal bescherming bieden tegen ontstekingen door zijn ontstekingsremmende werking. Het biedt daardoor een preventieve oplossing tegen bacteriën in de blaas die uiteindelijk kunnen vermenigvuldigen en een blaasontsteking kunnen doen ontstaan.

Verder is vitamine D van groot belang voor het in balans houden van onze cholesterol, heeft het een gunstig effect op het hart en op de bloedvaten. En hebben we een lager risico op depressie en diabetes.

Probiotica

knoflook blaasinfectie

Probiotica zijn natuurlijke bacteriën. Zij zullen de groei van deze goede bacteriën helpen stimuleren en daarmee helpen om slechte bacteriën, zoals diegene die verantwoordelijk zijn voor de blaasontsteking helpen tegenwerken.

Deze betreffen geen geneesmiddelen en worden hoofdzakelijk gebruikt na antibiotica gebruik. Om de natuurlijke vloei van bacteriën in het lichaam terug te gaan herstellen.

Hoewel hier hetzelfde geldt als bij vitamine C. Ze hebben een zeer gunstig effect op de gezondheid bij mensen. Maar kan in bepaalde gevallen onvoldoende krachtig zijn om de daadwerkelijke blaasontsteking volledig uit te roeien. Toch zeker goed geschikt tegen het uitbreken van een blaasontsteking.

Ze zijn wel een veel gezonder alternatief dan antibiotica.

Probiotica vinden we vooral terug in zuivelproducten. Maar ook producten zoals Yakult en Actimel. We vinden de stof van nature terug in Yoghurt, knoflook, koolsoorten, kefir en tempeh.

Appelazijn

appelazijn blaasontsteking

 

Appelazijn heeft een zeer krachtige anti-bacteriële, anti-virale en ontstekingsremmende werking.

Dit kan helpen om de bacteriën uiteindelijk af te voeren via onze urine.

We dienen daarvoor enkele soeplepels appelazijn toe te voegen aan ons drinkwater. En dit meerdere keren per dag herhalen.

Appelazijn zal ook de PH of de zuurtegraad in de vagina gaan herstellen. Dat zal op zijn beurt ook de groei van bacteriën helpen afremmen.

We kunnen appelazijn ook toevoegen aan het badwater.

Al is deze werking waarschijnlijk niet zo krachtig als het daadwerkelijk opdrinken van de appelazijn vermengd met water. Appelazijn kan gebruikt worden in zijn pure vorm en kan online besteld worden. Of er kan een supplement van appelazijn gebruikt worden.

Veenbessen

veenbessen cranberries

Veenbessen worden gezien als een gezond alternatief voor de behandeling van een blaasontsteking. Hier hebben we echter een gemengde uitleg voor. De veenbessen bevatten een stof die de bacterie verantwoordelijk voor de blaasinfectie zullen blokkeren. Deze stof heet Pro Antho Cyaniden. Zij zullen de bacteriën verhinderen om zich te hechten aan de wanden van de blaas en de urineleiders.

Ze zullen de bacteriën hoofdzakelijk niet vernietigen. Maar eerder tijdelijk onschadelijk maken. Wanneer we dan stoppen met het gebruik van de veenbessen verhoogt het risico terug op een blaasontsteking.

Het kan natuurlijk wel helpen om de blaasontsteking sneller op te lossen wanneer die uitbreekt.

Veenbessen bevatten ook een ruime hoeveelheid vitamine C en kunnen dus wel worden gebruikt om een aantal bacteriën te vernietigen. Al zijn daar wel hogere hoeveelheden vitamine C voor nodig dan de hoeveelheid die we vinden in veenbessen.

Water drinken

Wanneer we een verhoogd risico hebben op het krijgen van blaasontstekingen moeten we enorm veel aandacht aan het drinkwater besteden. Het is daarom aangewezen om te zorgen voor minstens 2 liter water per dag.

Op die manier kan er een voortdurende afvoer van bacteriën plaatsvinden. En hebben ze minder kans om zich te gaan vasthechten.

Citroen

citroen blaasontsteking

Een uitstekende manier om extra bescherming te krijgen tegen een blaasontsteking is door citroensap aan het water toe te voegen. Zij bevatten vochtafdrijvende eigenschappen, zullen de lever en de spijsvertering stimuleren. Ze hebben ook een gunstig effect op de PH waarde van het lichaam en van het urinezuur. Dit alles zal de vorming van bacteriën sterk doen afnemen.

Citroen bevat ook vitamine C, wat op zich ook beschermend zal werken tegen de ontsteking.

Delen op: